България се присъедини към бунта на Чехия, Словакия, Унгария и Полша, които протестират срещу производството на храна второ качество за техните граждани. Четирите държави, подкрепени от страната ни, искат да се забрани на компаниите да продават продукти с различно съдържание и качество под една и съща марка.

Днес земеделският министър в служебното правителство проф. Христо Бозуков ще постави въпроса на заседание на съвета на министрите в Брюксел. Това обяви той пред „24 часа“. Според Бозуков е недопустима дискриминация да се предлагат продукти за Източна Европа с по-лошо качество и с повече сол, мазнини, изкуствени подсладители.

Преди дни бе обявено изследване на Унгарската агенция за безопасност на храните. Според данните от него, за които алармира кабинетът в Будапеща, големи компании продават по-качествени храни например в Австрия, отколкото в Унгария, въпреки че се предлагат под една и съща марка и опаковка.

„При някои продукти фактически сме се превърнали в европейско кошче за боклук”, коментира и министърът на земеделието на Чехия Мариан Юречка, цитиран от Reuters.

И неговата страна се присъедини към недоволството след изследване на Словакия, което доказва, че мултинационалните компании имат различни рецепти за Източна и Западна Европа. При специализирани тестове 22 известни маркови хранителни стоки, продавани в западните и в словашките магазини, бяха сравнени по качество.

Оказало се, че в продаваните в Словакия колбаси има по-малко месо и повече мазнина и вода, в млечните продукти – по-малко белтъчини, а в шоколада – по-малко какао. И в словашките варианти на всички тези продукти се съдържали повече оцветители, подсладители и консерванти.

През миналата седмица дори е имало нарочна среща във Варшава на министрите на земеделието на Полша, Чехия, Словакия и Унгария за съгласуване на действията. „Смятам, че ще постигнем успех, защото сега зад тази инициатива вече стоят повече държави”, коментира Бозуков.

У нас е практика от години българи, когато се връщат от почивка в Гърция, да пълнят багажника на колата с перилни препарати, защото смятат, че прах от най-популярните марки, продавани там, пере по-добре от тези, които са на българския пазар. Фактът, че в последните години у нас масово никнат малки магазини за почистващи препарати, го потвърждава.

Съмнения има и в качеството на парфюмите и затова хората предпочитат да ги купуват от безмитните зони на летищата. Управители на големите хипермаркети на чужди фирми , нас отричат обвиненията.

„Собствените ни марки са с еднакво качество навсякъде. Категорично не са верни твърденията, че западните вериги продават по-нискокачествени храни в България. Мога да гарантирам, че собствените ни марки се правят с едно и също качество както за България, така и за Румъния или Германия”, коментира управителят на една от тях.