По време на нощния сън органите остават за дълго в покой. Ето защо при събуждане тялото се нуждае от хранителни вещества и енергия за активна дейност през деня. Тази необходима енергия, може да ни осигури балансираната закуска.

Редовното закусване сутрин се свързва с по-добър и адекватен прием на необходими за здравето хранителни вещества и поддържане на здравословно тегло. За децата и подрастващите сутрешната закуска е изключително важна, особено за подобряване на възможностите за учене и представяне в училище.

Деца и юноши, които закусват сутрин, в сравнение с тези, които пропускат закуската, си осигуряват необходимите им количества енергия, витамини и минерали, хранителни влакнини (фибри) в по-висока степен, отколкото тези, които не закусват.

Редовно закусващите имат и много други здравни ползи и положително поведение, свързано с по-висок дневен прием на плодове и зеленчуци, по-висока физическа активност през деня.

Закуската оказва влияние върху представянето на децата в училище – децата, които закусват сутрин показват по-добри резултати за запаметяване, усвояване, задържане на вниманието и повече креативност.

Децата, които пропускат първото ядене за деня, по-често се чувстват уморени, неспокойни и раздразнителни, по-трудно се справят в училище, вниманието, настроението и енергията им спадат още в часовете преди обяд.

Наднорменото тегло се свързва с повишен риск от развитие на редица хронични заболявания. Една от стратегиите за поддържане на нормално тегло и добро здраве е препоръката за редовно закусване. Изследвания, проведени в Харвард показват, че закуската е най-важното хранене за деня и че лицата, които закусват редовно поддържат здравословно тегло.

Това е така, защото пропускането на сутрешната закуска нарушава разпределението на дневния енергиен прием, което води до повишена консумация на храни в по-късните часове на деня, включително и до прием на високоенергийни храни между храненията.

Съществуват ясни научни доказателства, че децата, които закусват са с нормално тегло и по-слаби в сравнение с тези, които пропускат сутрешната закуска.

Едно от последните проучвания, проведено в Англия, сред 59 000 деца и юноши в Европа показва, че тези, които закусват, са с по-ниско тегло и риска за развитие на свръхтегло и затлъстяване при тях е по-малък в сравнение с незакусващите.

Факт е, че децата, които закусват сутрин приемат с около 17% по-ниско енергийни храни на обяд, поради факта, че не са гладни и се чувстват заситени. В тази група затлъстяването се среща 3 пъти по-рядко, отколкото при тези, които не закусват. Установено е още, че хората, които закусват сутрин поддържат стабилни нива на кръвна захар и холестерол, което регулира апетита.

Изследователите от Харвард, установяват също, че консумирането на пълнозърнести зърнени храни на закуска повлиява благоприятно здравето в сравнение с други видове закуски. Установено е, че при лица, които приемат пълнозърнести храни се наблюдават 15% по-малко проблеми с нивата на кръвната захар. Закуската играе съществена роля и за намаляване на риска от развитие на диабет и сърдечносъдови заболявания.