Зимата неизменно влече и оплаквания заради студеното време. Но ако сте умерено активен, здрав човек, студът няма да ви се отрази негативно. Мразовитото време има своите очарования, а ниските температури всъщност за част от здравословния начин на живот, пише сайтът MNN.com.

По-добър сън
Студеното време може да ви помогне да свалите килограми, тъй като тялото гори повече енергия, за да поддържа телесната температура на уютното равнище от 37 градуса по Целзий. Освен това то подобрява качеството на съня и метаболизма.

Първоначално може да се почувствате малко некомфортно, ако охлаждате спалнята си, но ако постепенно в рамките на няколко седмици променяте температурата от 22 на 16 градуса, тялото ви ще се адаптира и ще спестите от енергийни разходи.

По-добро учене и работа
Умът ни също работи по-добре при по-ниски температури. Температура от 16 градуса в работното помещение е идеална за продуктивен умствен труд. Изследване от 1972 г. установи, че 16 градуса е температурата, при която мозъкът на учениците функционира оптимално.

Други изследвания също потвърждават, че хората работят и учат по-добре, когато времето навън е лошо.

Подобрява състоянието на кожата
Повечето хора смятат, че студеното време води до суха кожа и сбръчкване, но изследване на Харвардския университет от 2010 г. установи, че „умерено студени температури могат да са добри за кръвоносната система, защото тренират кръвоносните съдове в кожата да реагират“.

Ако все пак имате суха кожа, препоръчително е да нанасяте кокосово масло в зимните дни. То е подходящо както за лицето, така и за тялото.

Така че няма никаква причина да се страхуваме от зимното време. Наслаждавайте се на студения сезон и се обличайте добре. /profit.bg