Не е много привлекателно да ходим из улиците с рафинерия върху главата си. Мазната коса не само че не е красива, но отблъсква.
В по-голямата част от случаите тя е наследствена и не зависи от хигиенните навици. С правилното третиране това обаче вазелинът върху темето може да се намали.

Трикове

- Когато избираме шампоан за такъв тип коса, е добре да залагаме на тези, в които има високо съдържание на натриев лаурил cулфат и да избягваме балсами с ланолин.

- Дори и да нямаме пърхот, може да използвате такъв шампоан. В него има катран, а и формулата на този продукт изсушава дори най-мазната коса.

- Екстремно мазната коса е добре да се мие всеки ден. Оставете шампоана 1-2 мин, за да му дадете възможност да измиете маслата и изплакнете добре. Ако смятате, че косата ви все още не е достатъчно чиста, измийте втори път и изплакнете старателно, защото остатъците от пяната по-лесно събират мръсотията, а това омазнява косата доста по-бързо.

- Балсамите са създадени, за да предпазват косата – нещо, от което мазната няма нужда. Но ако краищата й са сухи, тогава нанесете съвсем малко количество само върху тях.

Естествени продукти за мазна коса


Чай от розмарин

Тази напитка е ароматна и богата на етерични масла, които помагат за контролирането на свръхпродукцията на себум (естествените масла) върху скалпа.
Залейте 2 с.л. сух розмарин с кипяща вода. Оставете отварата за 20 мин да се запари. След като отмиете шампоана с вода, измийте и с чая от розмарин.

Лимонов сок

Смесете сока от 2 лимона с 2 ч.ч. вода. След като измиете косата, подсушете косата и полейте скалпа. Оставете да престои 5 мин, позволявайки на лимонената киселина да види сметката на мазната коса. Отмийте със хладка вода.

Ябълков оцет

Комбинирайте 1 ч.ч. ябълков оцет с 1 ч.ч. вода и полейте измитата коса. Не се притеснявайте, че миришете на зелена салата. Ароматът на кисело ще изчезне.

Вода за уста

Звучи невероятно, но ако смесите равни части вирджински орех и вода за уста, може да помогнете на мазната коса. И двете съставки са достатъчно стипчиви, което помага на порите да се стегнат. Потопете тампонче за сваляне на грим в сместа и внимателно намажете само скалпа. Косата няма нужда от свеж дъх. /mila.bg