Грипна епидемия се очаква да бъде обявена в Бургас в първата седмица на новата година. Джипита алармираха, че броят на заразените е напастнал застрашително. В момента опашки се вият пред всички кабинети, вирусът не е пожалил и самите лекари. Някои от тях отсъстват, а други свръх сили обслужват пациенти.
Данните за броя на разболелите се ще се обработят на 3 януари и тогава ще бъде взето решение дали да се обяви епидемията. Възможно е и да да се удължи ваканцията на учениците.

Лекарите предупреждават, че тази година болестта атакува внезапно, вирусът поразява заразения за часове, първите симптоми са силна треска, чувство за студ, опадналост и висока температура.
Грипна епидемия бе обявена и в Перник. Поликлиниките се препълниха с пациенти по-рано от очакваното. В Хасково също бе обявена, а на прага на епидемия са и Габрово, Пазарджик, Враца и Монтана.


Тази година за разлика от предишни грипът определено изненада всички, защото дойде месец по-рано. Симптомите са висока температура, отпадналост, болки в мускулите и кашлица. След това започва хрема, суха кашлица и болки в ставите.

Новият грипен сезон дойде и с нов щам - H3N2. За няколко дни двете му разновидности „Хонконг” и „Болзано” повалиха стотици българи.

Лечението на грипа не търпи отлагане и трябва да започне час по-скоро.

„Счита се, че тези вируси причиняват по-тежки заболявания и засягат повече хората над 65 години”, заяви проф. д-р Нели Корсун.

Най-честото усложнение е пневмония. Затова и самолечението с чайчета и витамини е абсолютно противопоказно.