Диспансеризираните пациенти може да останат без преглед при специалист заради промени в правилата за профилактичните прегледи и диспансеризацията на хронично болните. Те влизат в сила от началото на новата година, съобщи БНР.

Хронично болните ще бъдат лекувани само от общопрактикуващите лекари и ще бъдат изпращани при специалист само по лична преценка на личния лекар.

Пенка Георгиева от пациентски организации "Заедно с теб" коментира в предаването "Преди всички", че в резултат на промяната пациенти с много сериозни болести остават без прегледи при специалист, а това се случва по неясни причини.

"Освен някакви наложени финансови интереси, ние не виждаме оправдание за лишаването на тази огромна група от пациенти от тези прегледи при специалисти. Не е имало обсъждане с пациентските организации. Дори и Българският лекарски съюз е реагирал с категорична позиция", изтъкна Георгиева. Според нея, тази промяна за пациентите означава заплаха за техния живот и здраве.

Тя припомни нелоялните практики при изписването на лекарства срещу определени стимули за предписващите ги лекари под формата на екскурзии в чужбина. Пенка Георгиева предполага, че зад новите разпоредби стоят финансови интереси.

"Борбата за тези екскурзии е голяма. Държавата е тази, която трябва да се погрижи и да ни защити интересите като пациенти, като забрани тези реклами, тези екскурзии - винен тур във Венеция, екскурзия до Камчатка и т.н".

Прекалено много опашки има и сега пред кабинетите на общопрактикуващите лекари. Това ще натовари лекарите допълнително, смята Георгиева.

От "Заедно с теб" настояват да се върне старото положение за минимум един преглед при специалист годишно за хората с тежки хронични заболявания. /news.bg