Като луди отслабваме преди празниците, за да влезем в любимата си червена рокля, а после за награда си позволяваме и от сърмичките, и от боба, и от свинското, и от баницата, и от баклавата, и от щолена, и от сладките, и от всичко, което ни видят очите... Хайде тази година да не получаваме допълнителен подарък - пет килограма отгоре.

Да, наистина са празници и да, наистина човек има нужда поне от време на време да се отпусне, но формулата отслабване за празниците, качване на килограми и отново диета след това, не само, че е безсмислена, но и опасна за здравето.

Ако сте били на диета последните седмици и изведнъж се нахвърлите на всичко върху празничната трапеза, най-вероятно ще свършите с болки в стомаха, киселини и позиви за повръщане. За да не се стига до там, спазвайте само едно много просто за обяснение и много трудно за изпълнение правило – не се оливайте.

Най-важното е да не му отпуснете края и да решите, че щом сте преяли на Бъдни вечер, може да си позволите същото и на Коледа, и на деня след това и на Нова Година, и на всички именни дни, които следват. Ако се пуснете по течението, ще си организирате средно две-три седмици преяждане, а от това няма как да се измъкнете без последствия.

Не казваме да сте на диета по празниците, а само и единствено – да разтоварвате всеки възможен ден.
Когато знаете, че вечерта ви чака празнична вечеря, не си позволявайте да ядете от всичко още, докато го приготвяте. Напротив – в деня преди пиршество наблегнете предимно на зеленчуци и плодове. Но недейте и да гладувате, защото така рискувате да седнете на обилната трапеза и да се натъпчете.

Малък трик

Половин час преди да седнете на трапезата, пийте протеинов шейк или хапнете ябълков пектин, разтворен във вода. Това ще ви даде усещане за ситост и няма да имате неустоимо желание да погълнете три чинии с коледни ястия.

Калорични бомбички със закъснител

Често на Коледната трапеза се седи часове наред, затова оставяйте достатъчно време между отделните ястия. Започнете винаги със салата, след това изчакайте половин час и едва тогава хапнете малко от основното и изчакайте още половин час преди да разсъждавате дали искате десерт или не. Ако не изпитвате глад – не е нужно да добавяте още 500 калории към дневния си прием.

Внимавайте и с ядките. Те вечно присъстват по празничната трапеза и ние често ги нагъваме без дори да си даваме сметка. А те са бомба от калории. В 100 г бадеми или фъстъци например има над 500 ккал, в кашуто и орехите са над 600 ккал, а в лешниците – над 700 ккал. Много по-добре е да хапнете плодове - за сравнение в сто грама грозде например има 69 ккал, круши – 57 ккал, мандарини – 47 ккал. Имайте едно на ум обаче за сушените плодове, защото те са в пъти по-калорични. 100 грама сушени кайсии – 284 ккал, сушени сливи – 268 ккал, сушени смокини – 290 ккал.

И така стигаме до най-неприятната част – че и алкохолът е ужасно калоричен. Така че, ако не искате да качвате много килограми по празниците, просто недейте да пиете много. Ето ви списък с калориите в 100 мл алкохол: вино - около 90 ккал, уиски – 230 ккал, шампанско – 120 ккал, джин – 230 ккал, водка – 240 ккал, плодов ликьор – над 300 ккал. Ако пък не можете да изкарате празниците без алкохол (то срещите с толкова много роднини със сигурност подтикват към пиене), тогава поне не го комбинирате с много храна.

И още нещо

Много важни са и дните между празниците. Не забравяйте, че един качен килограм се сваля бързо, ако не добавите към него още пет. Затова в деня след преяждане, не се хвърляйте върху остатъците от трапезата, а се ограничете с една кана фреш и няколко ябълки. И то не само за закуска, а за целия ден. /mila.bg