Веганите отдавна проповядват за злините на лактозата, високите нива на мазнини и отрицателното въздействие на сиренето върху вашата кожа/артерии/сърце/стомах.

Но списание Nature Medicine публикува ново изследване, което показва, че консумацията на сирене всъщност може да ви помогне да живеете по-дълго.

Според проучването, публикувано онлайн през този месец, съединение, открито в сиренето, известно като спермидин, може да се окаже ключът към дълголетието.

Изследването е открило, че спермидинът увеличава средната продължителност на живота при мишки и плъхове. Освен това то показва, че спермидинът разполага и с кардиопротективни свойства.

Сиренето всъщност може да помогне за намаляване на удебеляването на сърдечния мускул (свързано главно с високо кръвно налягане) и избягване на аритмията (свързана със сърдечната недостатъчност).

С други думи, сиренето в действителност може да бъде наистина добро за сърцето, както и за вашия живот.

Резултатите от 800 опита, проведени сред италианци (традиционната италианска диета включва добро количество сирене), сочат, че онези, които приемат повече спермидин, имат 40 на сто по-малък риск от сърдечна недостатъчност.

Те също така имат по-ниско кръвно налягане и по-малък риск от сърдечно-съдови заболявания като цяло.

Спермидинът се съдържа главно в зрялото сирене, пълнозърнестите храни и гъбите, но за първи път е изолиран от сперма. /profit.bg