Много хора отиват до магазина, пазаруват, а след това смело слагат всичко в хладилника, мислейки си, че така максимално дълго ще съхранят свежи продуктите, които са взели.

Уви, оказва се, че много от нас допускат фрапантна грешка и има храни, които в никакъв случай не трябва да позиционираме в уреда за охлаждане, защото така по-скоро ги разваляме.

Има продукти, които след поставяне в хладилника се развалят, губят вкуса или текстурата си. Важно е да не ги оставяте в него.

Сурови картофи

Те обичат прохладните помещения, но не и студа. Поради това нишестето, което се съдържа в картофите, ще започне да се разгражда и ще промени текстурата на продукта. Това може да повлияе и на вкуса на картофите.

Лук

В много хладилници на рафта може да бъде забелязан лук. Това обаче може да накара зеленчукът да започне да плесенясва и да гния отвътре. Отвън обаче няма да има и следа от подобно нещо. Това обаче може да развали вкуса и миризмата на други продукти.

Ако обаче лукът е обелен и нарязан, то тогава вече може да го приберете в хладилника. Важното е обаче да го съхранявате в херметически затворена кутия.

Чесън

Когато се съхранява в хладилник, той губи цялата острота на вкуса си. За да го запазите, съхранявайте скилидките чесън в хладен, проветрив и сух съд или още по-добре в хартиен плик. Ако главата вече е разделена на скилидки, те трябва да се използват в рамките на 10 дни, в противен случай ще започнат да се влошават.

Мед

Медът, който е поставен в хладилник, се втвърдява, а после е трудно да се използва, докато не се затопли. Добре е да съхранявате меда при стайна температура, далеч от слънчева светлина. Ако обаче не сте знаели това и вече сте поставили буркана в хладилника, просто го поставете в купа с топла вода и медът бързо ще се върне в предишното си състояние.

Хляб

Всяка трета домакиня държа хляба си в хладилника, според проучване. Там обаче той изсъхва и губи вкуса си.

Ядки

От една страна, ако ги държите в хладилник наистина ще удължите живота им. Но в същото време те ще загубят вкуса си и ще поемат миризмите на „съседите“ си на рафта. Добре е да ги съхранявате в затворена кутия на стайна температура.

Домати

Точно така. За тях е добре да ги съхранявате на стайна температура, ако искате да запазите живота в тях максимално дълго време.

Шоколад

Абсолютно табу е да го сложите в хладилника. Там той става твърд и трябва да чакате много време, за да го консумирате.

Ябълки и круши

Охлаждането ще убие хрупкавостта им. Това, че в някои магазини те се съхраняват в хладилни витрини, не значи, че трябва да ги слагате в хладилника. Това не са растения, които обичат студа.

Банани

Това е нещо, което може да бъде открито в почти всеки хладилник и това е огромна грешка. Често за нула време те започват да потъмняват, да имат черни точки и стават безвкусни. Чудесната температура за съхранението им е около 12 градуса. Може да увиете стеблата им във фолио, за да удължите живота им.