Д-р Светослав Тодоров е специалист по неврохирургия в УМБАЛ Бургас, който има опит в извършването на вертебропластика. Това е оперативна интервенция, при която в счупен гръбначен прешлен се инжектира костен цимент, който за около 10 минути се втвърдява и подсилва неговата структура. Манипулацията се извършва под рентгенов контрол. Специалистът споделя кои пациенти са най-застрашени от подобна травма и какви са симптомите й.

-Д-р Тодоров, диагнозата счупване на гръбначен прешлен е една от най-притеснителните. Кои прешлени са най-уязвими и какви са последствията?

-Тази травма реално застрашава нормалнато функциониране на гръбначния мозък, тъй като съществува риск парченце да навлезе в гръбначно-мозъчния канал. Възможно е да се получи притискане върху самия гръбначен мозък или нервните коренчета и това да доведе до неврологичен дефицит - загуба на възможност за движение или нарушена сетивност на съответна част от тялото и крайниците, в зависимост от нивото на увредата.

Най-сериозните последствия настъпват при счупвания в шийния отдел, изграден от 7 прешлена, следван от гръдния отдел, съставен от 12 прешлена, поясен, изграден от 5 прешлена, и кръстцова и опашна кост.

-Възможно ли е след травма симптомите да бъдат подценени? Кое е нещото, което трябва да е „сигнална лампичка”, че е необходима рентгенова снимка?

-Напълно възможно е подценяването на ситуацията както от пациентите, така и от част от медицинските лица, за съжаление. С тъга споделям, че в наши дни след травма или при болки в кръста, една част от пациентите започват самолечение с обезболяващи таблетки или мазила“, а друга предпочитат да посетят „правач“ или друг вид немедицинско лице, доверявайки здравето си в негови ръце, а не да се консултират с лекар, който да ги прегледа, да назначи изследвания и да предложи лечение, базирано на правилата на добрата медицинската практика.

„Сигналната лампичка“ , която да накара пациента да посети медицински специалист след травма на гръбначния стълб, трябва да бъде болката, която въпреки прием на обезболяващи не се повлиява съществено, особено ако тя е с разпространение към крайниците, придружена с изтръпване, нарушение на движенията им и промяна в тяхната чувтвителност или се появи проблем с уринирането или дефекацията – това е тревожен и спешен симптом, който налага задължителна консултация с неврохирург.

-Какво представлява вертебропластиката? В кои случаи се прилага тя?

-Вертебропластиката е оперативна интервенция, при която в счупен прешлен се инжектира костен цимент, който за около 10 минути полимеризира и се втвърдява и подсилва неговата структура. Манипулацията се извършва под рентгенов контрол. Предпочиата се общата анестезия, с цел максимален комфорт за пациента и неврохирурга. Операцията обикновено се извършва за по-малко от 30 минути. Освен заздравяване на прешлена, чрез вертебропластика се постига и трайно обезболяване като основна цел е да не се допуска залежаване на болния и неговото обездвижване, което крие сериозен риск за здравето му особено, ако е в напреднала възраст.

Вертебропастиката се прилага при счупвания на гръбначния стълб след травма вследствие на остеопороза или при тумори в гръбначния стълб особено с метастази. Диагнозата „счупване на гръбначен прешлен“ най-често се поставя след рентгенова снимка, но за да се прецени необходимостта и възможността за извършване на вертебропластика, се прави и скенер или ядрено-магнитен резонанс на съответното ниво. Краткият болничен престой на пациента също е предимство за отбелязване при тази интервенция, защото в рамките на два или три дни той се изписва.

-Колко пъти сте правили вертебропластика и при пациенти на каква възраст?

-В моята практика поне два пъти в месеца се случва да прилагам оперативната интервенция вертебропластика по повод счупен гръбначен прешлен. По-голямата част от пациентите са над средна възраст, с напреднала остеопороза, което ги предразполага към по-лесно счупване при минимални травми на гърба и кръста или повдигане на тежест. Разбира се доста често това се случва и след падане от височина или собствен ръст , след ПТП , но в част от тези случаи вертебропластиката не е метод на избор, защото има фрагмент от прешлена, който е към гръбначно- мозъчния канал и това ни задължава да предложим „отворена“ оперативна интервенция, при която се отстранява част от прешлена и се поставя т. нар. транспедикуларна винтова стабилизация, която фиксира гръбначния стълб на няколко нива, в зависимост от счупването. През изминалия месец имах двама пациенти след ПТП, при които се наложи именно този вид неврохирургично лечение.

-Процедурата покрива ли се от Националната здравноосигурителна каса?

-Операцията се покрива от НЗОК и няма доплащане от страна за пациента, което е от съществено значение. Към настоящия момент този вид интервенция се извършва в две лечебни заведения в Бургас, които имат отделения по неврохирургия като едно от тях е УМБАЛ Бургас.