Фалшива монета от два лева се появи в търговската мрежа в Бургас. Ментето получила клиентка в магазин за хранителни стоки. Жената установила, че двулевката е фалшива, в момента, в който решила да я пусне в касичка. Тогава монетата издрънчала на … тенекия. А щом я потъркала в ръката, оцветила пръстите й в сиво.
Според експертите, за направата й най-вероятно е използван цам- сплав с изключително ниски показатели или алумин.

Фалшивата монета е въведена в обръщение от декември 2015 г., а първият й фалшификат е засечен през май 2016 г. в Нови пазар, Шуменско, каза Цветелина Рандева, говорител на Областната дирекция на МВР-Бургас. „Оригиналната монета тежи 9 грама, тя е двукомпонентна, във вътрешната си част е изградена от мед, никел и цинк, а във външната -саво от мед и никел, което е при фалшификата не е така. Ментетата обикновено са по-леки, само от един метал, а впоследствие се дорисуват на ръка. Освен това, изображението на Паисий Хилендарски върху нея не е с ясен релеф“, поясни тя. И добави: Притеснителен е фактът, че е има засечени фалшификати, дори чисто икономически да не са изгодни за хората, които са ги направили.

От полицията посочват, че сигналите за фалшиви монети са изключение, а това е първият подобен в Бургас. Властите все пак посочват, че повече бдителност към рестото ни никога не е излишна. И призовават, при всеки подобен случай, да се сигнализира в МВР, за да може въвеждането им обръщение да бъде преустановено.