Внимавайте! Нова хакерска атака: Нигерийска измама

img

Да си избран да спечелиш 500 хиляди британски лири или за посредник за изнасянето от САЩ на над 8 милиона долара, от които ще вземеш половината, е все едно. Все едно е, защото и в двата случая става въпрос, че сте обект на измама.

Да си избран да спечелиш 500 хиляди британски лири или за посредник за изнасянето от САЩ на над 8 милиона долара, от които ще вземеш половината, е все едно. Все едно е, защото и в двата случая става въпрос, че сте обект на измама. В първия случай става въпрос за "Фишинг", а във втория за т.нар. "Нигерийска измама". Но каквото и да е наименованието на атаката срещу вас, важното е да не се поддавате.

Особено изобретателни се оказват авторите на новата хакерска атака, в която от името на финансова институция ви изпращат "Покана за плащане на просрочено задължение“. Поканата звучи толкова истински и заплашително, че е малко вероятно човек да не отвори прикачения файл. И тогава… става жертва!

За такъв случай разказва читател на агенция "Черно море", който обаче не се е хванал на измамния имейл и не го е отворил. Такъв е и съветът на специалистите - да не се отварят подобни прикачени файлове.

Особено като си знаете, че не сте теглили бърз кредит. А ако имате такъв, то винаги можете да се свържете с финансовата институция, която ви го е предоставила, и да проверите какво се случва.

Освен че може устройството ви да се зарази с вирус, ако се поддадете на подобни писма, лесно може да станете жертва на Фишинг. Това е форма на измама, предназначена да открадне самоличността на жертвата. Работи, като под фалшив претекст ви кара да разкриете чувствителна лична информация, като например номерата на вашите кредитни и дебитни карти, техните ПИН, паролите на вашите профили и сметки или дори вашия Единен граждански номер (ЕГН). Най-често под фишинг разбираме имейл измами, целящи да се сдобият с вашата лична информация.

Един от най-честите начини за фишинг измами включва изпращане на измамен имейл, изпратен от името на някоя добре известна фирма, който ви приканва да изпратите ваши данни като отговор на този имейл. Фишинг също може да се извършва лично, по телефона, чрез pop-up прозорци в браузъра, както и на фалшиви интернет страници.

Измамникът изпраща хиляди, дори милиони имейли на различни електронни пощенски кутии, прикрити под формата на съобщения от добре познати компании. Типичният фишинг имейл съдържа съчинена история с цел да ви примами да извършите действие – например да кликнете върху връзка или бутон в съобщението, или да се обадите на телефонен номер. Можете да противодействате на този вид измама, като се научите да разпознавате такива измамни имейли и ги отбелязвате като спам и съответно ги премествате директно в кошчето на пощенската кутия. По този начин ще си спестите сериозни главоболия, както и ще защитите вашите пари в банковата ви сметка.

Добавете коментар

Електронната Ви поща няма да бъде публикувана. Задължителните полета са маркирани с *

Откажи

0 Коментар

Най-новото

Актуални теми

Никулден 2018

Пета седмица протести в Бургас

Четвърта седмица протести в Бургас