От измами за закупуване на общински жилища до измами за хора, търсещи осиновените си деца или биологичните си родители, са били част от машинациите на жената, измамила десетки хора с хиляди левове.

Престъпниците набелязват жертвите си в група, в която родители търсят изоставените си деца, а други хора се надяват да намерят биологичните си майка и баща.

"Това е нормалният начин, по който се случват нещата в държавата България" обяснява пред bTV един мъж решението си да даде над 8000 лв. на жена, представила се като Иванина. Оказва се, че Иванина е просто "машата" на измамите.

Тя твърдяла, че има контакти на много високо ниво в общината и, с помощта на премиера Бойко Борисов и кмета Йорданка Фандъкова, може да уреди продажбата на общинско жилище на данъчна оценка – за 25 000 до 40 000 лв.

Това обаче е само едно от "разклоненията" на измамната схема.

Лили Апостолова, администратор на групата "Търсим се", разказа, че Иванина действа и в друга, може би не толкова доходоносна, но още по-неморална схема – Facebook групи с платен достъп, в които се твърди, че много по-лесно се прави връзката между деца и родители, но всъщност се дава напълно невярна информация.

Зад групите, по думите й, стоели жени на име Дарина Атанасова и Ивелина Петкова.

Те копирали облика на оригиналната група "Търсим се" с няколко имена, включително "Къде си?".

За Ивелина Петкова имало данни, че работи в съда в Стара Загора и от там изнася информация срещу пари. Иванина, в един от профилите си, посочвала като своя месторабота МВР и така създавала по-голямо доверие у хората.

За да се възползват от услугите на трите, потребителите трябвало да плащат такса – по лев на месец. Поне една от групите е с около 9000 члена. За отделно изнасяне на информация обаче имало "такси", стигащи 600 лева.

Лили Апостолова подчерта, че нито "Търсим се", нито другата легитимна организация – Българска асоциация "Осиновени и осиновители" не събират пари.

"Ние периодично предупреждаваме, но желанието надделява над разума", коментира тя.

Не е само това – в паралелните групи циркулирала и фалшива информация. Така майка с ДНК тест установила, че не е била свързана с дъщеря си. Известен адвокат бил потресен, след като при него се появила жена, твърдяща, че го е родила – а той не е осиновен.

От "Търсим се" обмислят дали да не съдят администраторите на другата група, защото всичко това се прави с крадена от тях информация, което ги злепоставя.