След съвместна операция на служители на Главната дирекция "Национална полиция" и Областните дирекции на МВР в Бургас, Шумен и Русе са разкрити двама мъже, участвали в телефонни измами.

Първоначално, на 19 септември е получен сигнал от жител на Ахелой, че е станал жертва на телефонна измама по схемата "Залавяне на рекетьори" и са му отнети 2 хил. лв. По случая в РУ- Поморие е образувано досъдебно производство.

Ден по-късно, на 20 септември, жител на Айтос е сигнализирал, че станал жертва на телефонна измама по схемата "оказване на помощ на полицията". От него са взети 1 365 лева и 16 грама златни накити. По случая е образувано досъдебно производство в РУ- Айтос.

След координация с ГДНП е направена организация със служителите от ОД на МВР в Бургас, Русе и Шумен за установяване и залавяне на виновните. Операцията е реализирана на 21 септември.

Установено е, че става въпрос за двама криминално проявени мъже от Бургас - С.С. /62 г./, куриер (муле) и К.С. /44 г./, негов помагач. Те са заловени на изхода на Шумен в посока Русе докато се придвижвали с лека кола. В момента на задържането им, у тях са открити 16-те грама златни накити и парите от измамата в Айтос, както и част от средствата от измамата в Ахелой.

Освен това в тях са открити и мобилните телефони, с които са извършени телефонните измами. При последвалите процесуално-следствени дейности е установено, че физическия извършител на измамите е С.С. и парите от измамата е трябвало да бъдат предадени в Русе.

По искане на Районна прокуратура - Айтос на 62-годишният бургазлия е наложена постоянна мярка "задържане под стража" от Районния съд в Айтос.