Нови два случая на открити в багажа на чуждестранни туристи вещи, заявени за откраднати, са намерени през изминалата седмица на Летище Бургас, съобщават от полицията.

В първия от случаите норвежка туристка заявила на 9-ти август, че четири дни по-рано й е извършена кражба на цифров фотоапарат „Канон” и видеокамера „Сони” . „Откраднатите вещи” обаче са намерени при проверка на личния й багаж по време на отпътуването на туристка същия ден.

Във втория случай холандски турист заявил на 13-ти август кражба на фотоапарат „Панасоник Лумикс”, слънчеви очила „Полароид”, слънчеви очила „Карера”, ръчен часовник „Гес” и ръчен часовник „Керамика”, осъществена според думите му три дни по-рано. Вещите са открити в багажа на туриста при отпътуването му от България на 15-ти август.

С тези два случая порочната практика през годините чуждестранните туристи да заявяват кражби на вещи (мобилни телефони, фотоапарати, видеокамери и др.) за да получат удостоверение от Районно управление – Несебър и чрез него да се облагодетелстват от застрахователното обезщетение, продължава. Характерно е, че чужденците съобщават за нанесените им щети няколко дни преди отпътуването от България, обикновено ден, два, но понякога и в самото денонощие, като целта е полицейските служители да не разполагат с оперативно време за разследване на извършеното криминално посегателство. В тази посока от няколко години органите на реда са създали организация със служителите от Граничен полицейски участък – Летище Бургас, като при съмнение за застрахователна измама, уведомяват граничните полицаи и същите извършват проверка за наличие на „откраднатите вещи” в багажа на чужденците, обясняват от ОДМВР-Бургас.