Зверското убийство на 29-годишната Виола Николова в София в петък е можело да бъде предотвратено.

В това е убедена Красимира Манчева – бившата тъща на задържания за престъплението Стефан Станев.

Вчера от прокуратурата и полицията разкриха подробности за жестокото убийство на 29-годишната красавица Виола - студентка в Датския колеж. Младата жена е била пребита с метален стик, душена и наръгана с нож от приятеля си Стефан, който подозирал, че тя му е изневерила. Двамата живеели заедно от няколко месеца.

Стана и ясно, че 29-годишният Стефан е бил женен и има малка дъщеря. Бившата му тъща Красимира Манчева разказа, че и тя, и дъщерите ѝ многократно са подавали сигнали срещу Станев в полицията и прокуратурата, съобщи bTV.

Той е бил женен за по-голямата ѝ дъщеря, но преследвал и по-малката. Стефан бил лежал и в психиатричната болница в Курило, където се лекувал от наркотичната си зависимост. Тя допълни, че след като са разбрали за убийството, извършено от Стефан, голямата й дъщеря изпаднала в шок.

По думите на Манчева, колкото пъти семейството й е поискало съдействие от органите на МВР, те никога не са отказвали. „Къде обаче са отивали тези жалби? Връзката се е късала някъде в институциите. Ако бяха обърнали внимание на тези жалби, това момиче можеше да е живо“, каза през сълзи жената.

При последната жалба срещу бившия си зет обаче, Красимира Манчева получила отказа, защото нямала основание. Според бившата тъща, запътвайки се към Созопол, Стефан Станев е тръгнал след малката ѝ дъщеря. Миналата година я преследвал и заплашвал в Троян, където тогава работела в хотел.

Бившият зет два пъти нахлувал в имота на Манчева, като в единия случай бил под влиянието на наркотици и започнал да пали със запалка покъщнината ѝ. Именно тогава, с помощта на семейството му, бил изпратен в клиниката в Курило, за да се бори със зависимостта си.

"Можеше този човешки живот да не бъде отнет, убийството можеше да бъде предотвратено, ако някой се беше замислил върху множеството сигнали, ако беше разбрал, че наистина става нещо", потвърди бившата тъща на Стефан.

Тя призова институциите да обръщат внимание на сигналите, „колкото и маловажни да ви се струват, хората не идват да ви се оплакват, защото нямат работа“.