Атентаторите от брюкселското летище „Завентем“ планирали атаки срещу пътуващите към Тел Авив, САЩ и Русия. Това твърди при разпитите Мохамед Абрини, известен като „Мъжа с шапката” от летището в Белгия, съобщава в. „Джерусалем пост“, цитиран от БГНЕС.

Според френската телевизия BFM TV Абрини описал братята Бакрауи от Белгия и атентатора самоубиец Наджим Лахрауи като хората, които са имали водеща роля при терористичните актове от 22 март. Той разкрил, че първоначално имало планове за атака във Франция, но поради ареста на 18 март на Салах Абдеслам – ключов оцелял заподозрян за атаките от 13 ноември в Париж – за мишена бил избран Брюксел. Абрини, който беше арестуван в петък, твърди, че Ибрахим Бакрау избрал мишените на атаката на летище „Завентем“, сред които били залите за заминаващи към Тел Авив, САЩ и Русия. Плановете обаче не били реализирани заради бягството на Абрини, захвърляйки якето и шапката си в кошче за боклук. Атентаторът се опитал да минимизира ролята си в престъпния заговор, като твърдял, че не е „радикализиран“ от ислямистка екстремистка групировка.

Абрини, който е издирван за извършените през ноември атаки на Ислямска държава в Париж, е сред петимата арестувани в Брюксел в петък. Белгийските прокурори проверяват дали Абрини, 31-годишен белгийски гражданин, е бил „човекът с шапката“, който се вижда на записите от охранителните камери в Брюксел заедно с другите двама атентатори. Според белгийските медии е „повече от вероятно“ това да е точно така.