200 пратки с наркотици, пласирани чрез Darknet, задържаха митнически служители при операция Web Thunder, съобщиха от прокуратурата. 120 000 таблетки, съдържащи различни психотропни вещества и 40 кг кхат - наркотично растение, откриха митнически служители в близо 200 пощенски пратки.

Задържанията са направени в периода 07-17.06.2022 г. в рамките на специализирана операция срещу трафика на наркотици чрез Darknet и пратки “Web Thunder’’, проведена от митнически служители от отдел „Борба с наркотрафика“ в Териториална дирекция Митница София, съвместно с офиса на Агенцията за борба с наркотиците на САЩ (DEA) и под ръководството на Софийска градска прокуратура.

В спецакцията митническите служители са извършили множество издирвания. Засекли и предотвратили изпращането към различни дестинации в чужбина на 198 пратки.

Установено е, че съдържанието на пратките - малки количества таблетки или наркотични вещества, е договаряно чрез Darknet платформи, пратките са подготвяни в депа и са разпращани чрез обикновена услуга от България към получателите им - крайни клиенти в САЩ, Европа и Австралия.

Преустановена е дейността на едно депо за подготовка на пратки и на три различни мрежи за трафик на психотропни вещества чрез пощенски пратки към САЩ, Западна Европа и Австралия.

По случаите вече са образувани четири досъдебни производства, като следствените действия продължават.

Извършени са множество претърсвания и изземвания в жилища, офиси и складови помещения на територията на София и област Ловеч.

Установено е, че съдържанието на пратките - малки количества таблетки или наркотични вещества, е договаряно чрез Darknet платформи.

Като обвиняем е привлечено едно лице за опит за квалифицирана контрабанда на наркотични вещества.