Тази сряда кръвта на публиката в Държавна опера – Бургас ще кипне, защото сцената за първи път ще бъде завладяна от испанска гала. Мащабният концерт-спектакъл ще съчетае в едно неповторимо преживяване танц, музика и глас чрез изпълненията на фламенко балет, симфоничен оркестър и кантаора.

Испанската гала ще се проведе на 17-ти февруари от 19:00ч. в залата на Операта. Диригент на концерта е Свилен Симеонов, хореографията е дело на примабалерината Галина Калчева, а концертмайстор е Йордан Ковачев.

В програмата са включени темпераментните танци: фламенко, бода, хабанера, сегидилия, хота, арагонез и фарандола. Ще чуем и сюити от „Кармен” и „Любовна магия” на Жорж Бизе и Мануел де Файя.

Спектакълът предлага панорамна гледка към испанската симфонична музика от първата половина на 20-ти век. Период, в който Париж се превръща в основен музикален център на Европа. Повечето композитори от програмата, като Жорж Бизе и Мануел де Файя, както и Хоакин Tурина, Руперто Чапи, Федерико Чуека и Херонимо Хименес прекарват няколко години в Париж. Там те се срещат с редица известни личности, сред които Дебюси и Равел. На практика Франция дава музикалната основа на испанските композитори.