На 12 май, петък, приключва последният етап от 26-то издание на Националния литературен конкурс „Петя Дубарова“. Тържествената церемония ще се проведе в зала „Петя Дубарова“ на КЦ „Морско казино“, с начало от 18.00 часа. Тогава ще бъдат обявени победителите, а по традиция наградените творби ще бъдат публикувани в сборника „Петя - пристан зелен“, който се предоставя в електронен и хартиен вариант.

Жури с председател проф. Милена Кирова и членове – Кристин Димитрова, Диана Петрова, Мартин Колев и Росен Друмев, излъчи фаворитите за 2023 година в разделите поезия и проза.

Наградите по статут са първо, второ и трето място за поезия и проза, както и по пет поощрения във всеки от разделите. Голямата награда – пластиката „Полет“, изработена от Ненчо Русев – по традиция се връчва на едно от двете първи места.

И тази година специални награди ще се връчат от РУО-Бургас, Регионална библиотека „ПейоЯворов“.

Конкурсът е част от Националния календар за извънучилищна дейност към МОН и е обезпечен със стипендии по Наредбата за закрила на деца с изявени дарби – ученици от 14 до 18 години.

И тази година водещи на конкурса ще бъдат младите актьори от „Адриана Будевска“ – Никола Парашкевов и Пепа Николова. Тържествената програма включва три музикални изпълнения по стихове на Петя, подготвени от Кина Христова - ръководител на вокално студио "Сезони" в "Народно читалище Пробуда - 1880 г. Бургас".