„Това не е отстрел на дребен дивеч, това са хора. Недопустимо е да има групи, които да изземват правомощията на органите на реда”- Така днес пред журналисти апелативният прокурор на Бургас Любомир Петров коментира действията на доброволческите отряди за лов на бежанци в Странджа. Вчера полицията арестува един от лидерите на групировка от цивилни Петър Низамов – Перата. Той е автор на скандалния видеоклип, в който силоваци с анцузи залавят бежанци, натръшкват ги на земята и ги връзват със „свински опашки”.

Низамов ще бъде задържан за 72 часа и предстои да се внесе искане за взимане на постоянна мярка за неотклонение „задържане под стража”, уточниха от магистратурата и допълниха, че при задържането на афганистанците Низамов не е уведомил органите на реда. Любомир Петров съобщи, че мигрантите са били ритани и заплашвани с ножове и пистолет, били претърсвани за пари и ценни вещи.

„Успяхме да съберем достатъчно доказателства на този етап, за да се повдигне обвинение спрямо конкретен извършител на деяние по чл. 142, ал. 1 от Наказателно процесуалния кодекс-за противозаконно лишаване от свобода”, поясни Петров. Низамов е бил многократно осъждан – за хулиганство и три присъди за нанасяне на телесни повреди. „Едната е на длъжностно лице през 2004 г., а другите две през 2005 г. и 2009 г.”, подчерта Петров. За тези престъпления Перата е бил осъден на пробация и условно.

Според показанията на бежанците, в „ареста” им, извършен от цивилни, са участвали 10 души. МВР не поощрява намесата на граждани в подобни случаи, коментира шефът на Областната дирекция на полицията в Бургас старши комисар Калоян Калоянов.