Черният петък привлича милиони купувачи, които се стремят да се възползват максимално от неземните намаления, да се състезават за последни бройки от продукти и да спестят възможно най-много пари.

Тази вълна от пазаруване също така привлича измамници, които търсят лесни пари. Един измамник може да се възползва от сезона, за да се измъкне с вашите поръчки, информация за кредитна карта или дори вашата самоличност.

Ето пет често срещани измами по време на Черния петък и помощ за това как да пазарувате по празниците, без да станете жертва:

Измама № 1: Продукт който никога не пристига

Търсите онлайн, когато попададате на желания от вас продукт и то на много добра цена. Отивате на сайта, поставяте артикула в количката си, попълвате си данните на дебитната карта и щраквате върху бутона „купи“. Не получавате номер за проследяване, пакетът никога не пристига и продавачът изчезва.

Как да избегнем измама №1

Придържайте се към реномирани търговци на дребно. Например, за емаг черен петък, търговецът предлага проследяване на пратката в реално време, проверка на пратката при доставка както и 30 дни право на безплатно връщане, освен това в сайта могат да бъдат намерени данни за контакт, практики които са показателни от това колко е достоверен един онлайн магазин.

Ако пазарувате с нов за вас търговец, направете надлежната си проверка. Проверете за физически адрес, телефонен номер за обслужване на клиенти и професионално изглеждащ сайт. Предупредителните знаци за схематични сайтове включват лош правопис, странен дизайн и бавно зареждане. Купувайте само от защитени сайтове със SSL криптиране, с URL адреси, започващи с https (а не с http) и заключено катинарче в ъгъла.

Какво да направите, ако попаднете на Измама №1

Документирайте неуспешните си опити да се свържете с продавача, съберете екранни снимки или друго доказателство за проблемите и помолете компанията на кредитната си карта да отмени таксите поради измама. Ако сте платили с PayPal, алтернатива е да отворите оспорване на PayPal. Помислете си дали да помолите издателя на вашата кредитна карта да деактивира старата ви карта и да ви издаде нова.

Измама № 2: Събиране на дарения за фалшива благотворителна организация

Измамниците могат да се възползват от празничния дух, като използват сърдечни истории, за да получат дарения за фалшиви благотворителни организации. Тези измамници знаят, че благотворителните дарения са особено популярни през последните години.

Как да избегнем измама №2

Никога не правете импулсивно дарение в отговор на реклама или молба в социалните медии. Отделете време за проучване на благотворителни организации, използвайки ресурси, които проследяват и оценяват организации с нестопанска цел.

Какво да направите, ако попаднете на Измама №2

Ако сте били измамени от фалшива благотворителна организация, докладвайте за измамата. МВР препоръчва да се свържете с отдел за защита на потребителите. Вероятно няма да получите парите си обратно, но може да помогнете на правоприлагащите органи да хванат измамника.

Измама № 3: Съобщение за артикул, който никога не сте поръчвали

Престъпниците могат да се възползват от пазаруването в Черен петък, за да направят празничен обрат на фишинг измами. При тази измама може да получите имейл или друго съобщение, което ви казва, че има проблем с поръчан от вас артикул. Но вие не разпознавате артикула и знаете, че никога не сте го поръчвали. Съобщението може да е фишинг имейл, предназначен да ви подведе да щракнете върху подозрителна връзка, да предоставите идентификационните си данни на дебитната си карта или друга лична информация на престъпника.

Как да избегнем измама №3

Ако получите съобщение за артикул, който не сте поръчали, спрете и помислете. Престъпникът се опитва да ви извади ви от равновесие, надявайки се, че ще предприемете очакваното от него действие, защото искате да стигнете до дъното на ситуацията. Ако не сте сигурни дали съобщението е легитимно, свържете се с търговеца на съобщението чрез други канали, които намирате сами, като чат или техния телефонен номер за обслужване на клиенти.

Какво да направите, ако попаднете на Измама №3

Ако щракнете върху фишинг връзка, предприемете действия веднага. Ако сте предоставили идентификационни данни за вход за който и да е сайт, незабавно променете вашето потребителско име и парола. Изберете уникална, трудна за разбиване парола, използвайки поне 12 знака с комбинация от букви, цифри и символи. Променете и своя ПИН номер на дебитната карта, ако е необходимо. Актуализирайте софтуера си и изпълнете сканиране за сигурност на устройствата си, за да проверите за злонамерен софтуер. И накрая, съобщете за измамата на властите.

Измама № 4: Клонов уебсайт на търговец

В друга измама си мислите, че отивате на уебсайта на любимия си универсален магазин, за да се възползвате от някои сделки по време на Черен петък, но случайно попадате на не истинския сайт а клоново копие на него… Мислите, че сте на истинския сайт, и правите „покупка“. Измамникът открадва информацията за вашата кредитна карта, за да я използва или продава, и евентуално грабва друга лична информация, като вашето име и адрес.

Как да избегнем измама №4

Най-лесният начин да избегнете клониран сайт е да се уверите, че отивате на истинския сайт, когато искате да пазарувате. Например, можете да маркирате любимите си сайтове за пазаруване за лесен достъп. И препоръчително не посещавайте търговец, като щракнете върху връзка в имейл за или в социалните медии.

Какво да направите, ако попаднете на Измама №4

Незабавно променете вашето потребителско име и парола за истинския сайт за пазаруване, тъй като измамниците вероятно са получили вашата информация за вход. Ако сте запазили информацията за кредитната си карта на реалния сайт, изтрийте я като предпазна мярка. Ако сте използвали кредитна карта, за да направите покупка на фалшивия сайт, докладвайте за измамата на издателя на вашата карта.

Независимо от това дали решите да пазарувате онлайн или във физически магазин, бъдете предпазливи, оглеждайте се и се информирайте за продуктите които желаете и търговците от които купувате.