В последните години, туризмът се развива на фона „Бетон и имитация“. Българите предпочитат да почиват в Гърция и Турция“- Тази печална констатация за състоянието на родния туризъм направи председателят на Регионалната туристическа камара в Бургас Иван Иванов. Изводите се базират на задълбочено изследване и анкета на над 10 000 души. На въпрос „Бихте ли почивали на българското Черноморие?“, 42% считат, че съседните държави предлагат по – добри условия за лятна почивка, 38% посочват, че цените са високи, а качеството ниско, а едва 15% считат, че трябва да подкрепят българското Черноморие.

Оптимистичните прогнози- по-малко туристи, но по-големи приходи са далеч от реалността, посочват от камарата и подчертават: Видимо, тези, които правят такива изводи, не разбират от икономика при промяна финансовата структура на туристите;

„Необходима е промяна в мащаб на туризма. Той трябва да включва държавно субсидиране на чартърните полети, намаляване на ДДС за ТО и ТА, покупка на фериботи, катамарани и инфраструктура. Точно за това Турция е абсолютен рентабилен лидер този сезон“, посочват още от Регионалната туристическа камара.

Последващите данни разбиват на пух и прах илюзиите на хотелиери и туроператори. „За жалост се сбъднаха най-мрачните прогнози за месеците май – 18 927, юни – 37 027 и юли – 55 427 са с 111 381 по-малко, но реалния спад при туристите от ЕС също е сериозен. Най-вече от Германия, както и Холандия. Очаква се загубата от активните туристи да възлезе между 150 и 200 милиона евро по-малко приходи през лятото (на база майските, юнските и юлските числа). Този резултат беше очакван. Именно заради прогнозирания спад на руски, немски, холандски, скандинавски, полски, чешки и словашки туристи. За това крайният резултат не е изненада“.

Ръководството на туристическата камара прави и генерален извод за състоянието на туризма у нас: През последните десетилетия, българският туризъм се развиваше по формулата бетон и импровизация. Това се оказа първобитен бизнес-модел, който е в рязък контраст с лъскавите концепции за развитието на туризма. Стигна се до там да се измислят туристически атракции – крепости, построени от пластмаса, защото се усвояват повече еврофондове.

Защо се стигна до този спад?

В същност, проблемите на туризма в България са по-дълбоки. Провалът на туризма през този сезон е в съзвучие с цялостното състояние на държавата.

Тук не става дума за безопасност на храните, претоплените основни ястия, алкохолът от пластмасови бутилки, при ол инклузива или контрол над шезлонгите и чадърите, движението по пътищата.
Голямата драма на туризма е, че хората, които определят политиката в туризма не разбират, че понятието „туризъм“ е комплексно понятие. Някой смятат, че го разбират само, когато получават пари от държавния бюджет. Един път завинаги да разберат, че имидж не се създава от реклама, а от състоянието и управлението на държавата.
Най – страшното за българския туризъм е, че туристите могат свободно да го сравняват с Гърция, Турция, Мароко, Тунис, Кипър, Египет и други.

Защо с космическа скорост ни изпревариха страни като Гърция, Турция, Мароко, Тунис, Кипър, Египет и други?

В Гърция и Турция печелят от чуждестранните туристи, но печелят и туриста.

Преди повече от 500 години Мигел Де Сервантес беше казал, че който иска да забогатее за една година, му отрежете главата.
Обяснението да ни изпреварват нашите комшии не е само във високите цени, а в отношението към туриста. В Гърция и Турция печелят от туриста, но гледат да върнат туристите отново, те се сприятелят с него.
Не ние е виновна само министър Ангелкова. С такова отношение към туриста, не Ангелкова, а и някакъв факир да стане министър, българите и чужденците отново ще отидат на почивка в други страни, защото в тези страни има държавна политика за туризма.