Гостуваме ли на роднини в провинцията ще ни броят за туристи. Това е записано в предлаганите промени от ресорното министерство в Закона за туризма. На тях се противопоставиха от 2 неправителствени организации и искат да бъдат отменени.

Димитър Канариев, председател на УС на Национална асоциация "Българско Черноморие" цитира параграф 111 от допълнителните разпоредби на законопроекта, в който се посочва какво е турист. Това е лице, което осъществява туристическо посещение с престой най-малко 24 часа.

„Целта на посещението на този турист може да бъде посещение на роднини и приятели, което предполага роднините да събират от гостуващите им близки туристическа такса, да им правят в полицията адресна регистрация и да се определят като туроператори или турагенти, като платят изискуемите по закона такси“, твърди браншовикът. Според Здравко Младенов, председател на Национално сдружение за защита собствениците на имоти „сивия" сектор в туризма може да бъде преследван по други съществуващи законови механизми.

От министерството на туризма обясниха, че посещението с цел гостуване на близки, роднини или приятели би определило като турист само човек, който е отседнал в място за настаняване - хотел, мотел, пансион, туристическо селище. Ако нощува в дома на роднините си и този дом не е регистриран като хотел, мотел и т. н., неговата визита не изисква никакви финансови ангажименти като данъци, такси и нужда да се регистрира като турист.

Определението за „туристическо посещение“, включено в предложенията за промени в Закона за туризма се прави основно със статистически цели и за да се уеднакви с определенията, изисквани от Световната организация по туризъм, уточниха от ресорното ведомство. На практика няма съдържателна промяна с действащия Закон за туризма, където определението на понятието „турист“ включва идентични цели на туристическите посещения. В проектозакона определенията са детайлизирани в съответствие с международните стандарти, подчертават от ресорното ведомство.

От двете неправителствени организации поискаха още туристическото министерство да не се занимава с проблемите с шума в курортите, защото за това пълномощия има здравното министерство. Димитър Канариев припомни още, че промяна в Закона за управление на Черноморскито крайбрежие задължава туристическото министерство да изготви критерии за диво къмпингуване. В тази връзка Здравко Младенов поиска опростени процедури, които да дават възможност на собствениците на имоти, върху които обикновено се разпъват нелегално палатки, да могат по опростена процедура да регистрират местата за бивакуване. По думите му от това ще спечели и хазната и ще се въведе някакъв ред.