Мярката за задължително предучилищно обучение на 4-годишните да бъде въведена, но с отлагателен срок от 2 години, призова омбудсманът Диана Ковачева.

"Не може да се говори за отлагане по простата причина, че нищо не е тръгнало. Тепърва предстоят продължаване на тези разговори и промени в законодателството", обясни директорът на столичното 119-о училище "Акад. Михаил Арнаудов" Диян Стаматов в Пред телевизия Bulgaria ON AIR.

"Тези предложения са базирани върху изучен опит. Това е отдавна разписано нещо в различни документи. Когато и да настъпи моментът, пак ще го има този аргумент "Ама защо?". Хората обикновено се плашат от новото. Тези, които са против, не им е напълно ясно за какво става дума. Не става дума за нещо, което е срещу децата", заяви бившият образователен министър проф. Тодор Танев.

"Досега - един учител застава пред децата и съобразно своите индивидуални виждания диктува текста. В цялата страна това се случва по различен начин. Не е съобразно темпа на подготовка на децата, а съобразно темпа на самия учител. Това, което се предлага, е този запис да бъде уеднаквен и да се пуска навсякъде с един диктор, което не е някаква промяна", посочи Диян Стаматов.

Той обясни, че същото се прави и в 7 клас, и в 12 клас при държавните зрелостни изпити.

Проф. Танев допълни, че все пак учителите нееднократно ще репетират провеждането на самия изпит.

Експертите коментираха и връзката между средното и висшето образование.

"Доста се работи в една взаимовръзка. Проблемът според мен е, че промените във висшето образование са твърде бавни. Те трябва да бъдат по-забързани. Необходима е промяна в учебните планове", категоричен бе Диян Стаматов.

Според проф. Танев висшите училища в България си поставят високи цели и гледат твърде нагоре, докато между средното и висшето образование се отваря ножица, където трябва да има изградено колежанско образование, за да се осигури вертикална проводимост.