Трета стипендия за студентите педагози

img

Трета стипендия ще вземат студентите в специалността "Педагогика и педагогически науки", за които професионалната реализация е учител.

Това съобщи министърът на образованието Красимир Вълчев по време на представяне на проучването за рейтинга на най-добрите специалности и университети за 2019 г. в МОН.

Третата стипендия ще е въз основа на висок успех - както от влизането във ВУЗ-а, така и по време на обучението.

Целта е да се повиши нивото на педагозите.

Вълчев се спря и на приема във висшите държавни училища. По думите му той се предвижда да бъде намален с още 6000 -7000 бройки.

По думите му намалява броят на зрелостниците, които избират да учат в чужбина - издадени за миналата година са 3500 удостоверения на завършили гимназисти, което е 7% от всички.

Красимир Вълчев се спря и на Стратегията за висшето образование за периода 2020 г. Той бе категоричен, че новото в нея ще е, че тя няма да е политиката на оптимизация, а ще е върху развитие на българските вузове да са по-свързани с европейски университетски мрежи.

Предвиждат се общи учебни програми, общи дипломи, споделени преподаватели, ресурси и материални база, както и програми.

"Ще се инвестират средства в определени политики на висшите училища - свързаност в страната инвестиции в млади преподаватели, национална програма - за педагогическо образование", обясни министърът

Добавете коментар

Електронната Ви поща няма да бъде публикувана. Задължителните полета са маркирани с *

Откажи

0 Коментар

Най-новото

Актуални теми

Трагедията на пътя край Созопол

Масово плажуване до сарая в парк "Росенец"

Мъж по памперс избяга от реанимацията в УМБАЛ Бургас