Над 180 ученици от 37 държави в цял свят идват в Бургас през август за първата Международна олимпиада по изкуствен интелект – IOAI. Тя ще се проведе от 9 до 15 август.

Събитието съчетава традиционния научен подход с последните постижения в изкуствения интелект, а целта му е да предизвика участниците да мислят критично, да трупат теоретични и практически знания, като да им даде перспектива за необятните възможности в тази област.

Олимпиадата привлича най-талантливите ученици, които ще се състезават в създаването, използването и усъвършенстването на технологиите за изкуствен интелект. Всеки отбор се състои от четирима ученици, избрани чрез състезателни национални състезания, като всяка страна има право да изпрати до два отбора.

Международната олимпиада в изкуствения интелект се състои от два кръга: научен и практически кръг. В научния кръг на участващите екипи ще разработват нови AI модели и ще решават проблеми, които имитират реални научни изследвания. Доброто представяне в този кръг зависи от основните умения за кодиране, познаването на общите задълбочени библиотеки за учене Python и разбирането на основите на машинното обучение.

В практическия кръг децата ще работят със съществуващи AI технологии като ChatGPT, Dalle-2 и др. По време на събитието участниците ще се включат в дебати за бъдещето на изкуствения интелект и етичните последици, както и в практически семинари, водени от водещи изследователи и академици.

„ИИ не се учи в средния курс на образователните системи като задължителен предмет никъде по света. В доста държави има различни видове извънкласни занимания и даже състезания, защото там са разбрали, че в съвсем скоро той ще навлезе в още по-голяма степен и ще е необходимо всеки да има основни понятия как работи и какво представлява. IOAI е следващата стъпка в нашата амбиция да бъдем сред лидерите в научните изследвания и образованието“, сподели Александър Велинов – основен инициатор и председател на инициативния комитет на олимпиадата.