Калкулатор или помощ от приятел вдигат оценките на класните работи, които текат в момента по време на дистанционното обучение. За някои от триковете разказаха пред „Телеграф“ ученици и учители.

По време на тестовете по математика използването на калкулатор е забранено. Присъственото обучение прави пресмятането на задачите с помощта на устройството почти невъзможно по време на изпит.

Задачи

По време на дистанционните тестове обаче дори и с камера децата успяват да си помагат с калкулатор. Така си гарантират бързо и точно решаване на задачата. Обикновено използват устройството чрез мобилния си телефон, който е до тях. Колкото и да ги следи учителят, децата са бързи и успяват да надхитрят дори камерата. Някои ученици прибягват до помощ от приятел, дори от родител. Това става с бърза сверка на задачите или казусите в теста по БЕЛ чрез общ чат в приложенията Viber или Discord, отворен на компютъра. Последното приложение е най-новият хит сред учениците, което им помага за бърза връзка помежду им.

Преподаватели признаха, че имат подозрения, че ученици ползват помощ по време на тестовете от разстояние. Те са наясно с уменията на всеки и затова веднага хващат кога са прилагани трикове. Не винаги обаче успяват да докажат, че ученикът е преписвал. Според повечето учители обаче това, че получават помощ по време на изпита, като цяло няма да се отрази на качеството на обучението. Тези, които са отдадени на ученето, се стараят както по време на присъственото, така и по време на дистанционното обучение. И обратното.

Висшисти

Студентите са не по-малко изобретателни на тестовете онлайн. В момента в много от университетите текат изпитни сесии. Пищовът вече не се прави на хартия, а идва с помощта на мобилния телефон или от компютъра. По този начин, а не на хартия се ползва класическият царски пищов. Отново се пишат предварително темите от конспекта. Всяка от тях се пази в Word, а когато се падне някой от въпросите, светкавично се прави копи-пейст и шестицата е изкарана, хвалят се бъдещи висшисти. Дори признават, че така изкарват успех над (5.50), който им урежда стипендия. Друг метод подобен на този при учениците е човек до студента, който седи извън обсега на камерата. При старта на теста помощникът започва да пише заедно с изпитвания и така му оказва ценна подкрепа.

Камера показва отблизо
бюрото на преписвача

Онлайн изпитите за студенти обикновено се провеждат в различни платформи като Microsoft Teams и Zoom. В една обща стая са до 10 човека, които решават теста. Всеки преподавател може да наблюдава всеки изпитван. Ако той започне да се движи, камерата се приближава, за да улесни преподавателя. Така преписвачът може да бъде разобличен. В случай че професорът се съмнява, може да поиска от студента да си покаже ръцете или пространството около себе си. Въпреки мерките обаче някои от изпитваните успяват да надхитрят системата.