Съдът позволи на Бенчо Бенчев да пътува до болница в Истанбул

img

Районен съд – Бургас проведе поредно заседание по делото за лично укривателство на Димитър Желязков Очите и държане на огнестрелни оръжия и боеприпаси, по което подсъдим е Бенчо Бенчев. Бяха изслушани трима свидетели и прочетени дадените показания на четвърти свидетел, поради невъзможност по здравословни причини да се яви в съдебно заседание.

Защитниците на Бенчев направиха искане съда да разреши еднократно подсъдимия да напусне пределите на Република България, с цел продължаващо лечение на прогресиращото му заболяване в специализирана Клиника в Република Турция.

Със свое определение, Районен съд – Бургас намери искането за основателно и му разреши да напусне еднократно пределите на Република България за срок до 07.07.2020 г., за преглед и консултация в болница в гр. Истанбул.

Според съда на първо място, обвинението, което е повдигнато на Бенчо Бенчев е за едно тежко по смисъла на закона престъпление и за други две, които не попадат в тази категория. Взета му е мярка за неотклонение „Парична гаранция“ в размер на 50 000 лв. Отделно от това му е наложена и мярка за процесуална принуда „Забрана за напускане на пределите на Република България“. В настоящия случай не се касае за отмяна на тази мярка въобще, а за еднократно напускане пределите на страната.

Бенчо Бенчев има безупречно процесуално поведение до момента, както по време на досъдебното производство, така и по време на съдебното.

От представената в днешното съдебно заседание епикриза, издадена от университетско лечебно заведение УМБАЛ – Бургас, се установява, че подписалите я лекари, между които и началника на „Неврологично отделение“, препоръчват и насочват подсъдимият към Неврологична клиника в Република Турция за допълнителни изследвания.

Определението на Районен съд – Бургас, за разрешеното напускане на страната, подлежи на жалба или протест пред въззивна инстанция в седемдневен срок.

Следващото заседание по делото е насрочено за 08.07.2020 г., 09.00 ч., когато ще бъдат разпитани още свидетели, включително и разпит на свидетеля Д. Ж., чрез програмата „SKYPE“ със Софийския затвор.

Добавете коментар

Електронната Ви поща няма да бъде публикувана. Задължителните полета са маркирани с *

Откажи

0 Коментар

Най-новото

Актуални теми

Масово плажуване до сарая в парк "Росенец"

Мъж по памперс избяга от реанимацията в УМБАЛ Бургас

Битката на Жана за 11 годишния Борислав