12 693 бургазлии вече са подали годишните си данъчни декларации за облагане на доходите, съобщават от НАП Бургас.

Крайната дата за подаването на декларации за доходите на физически лица е 30 април, а срокът на деклариране за юридическите лица и едноличните търговци беше удължен до края на юни 2020 г., напомнят от приходната агенция.

Близо 10 000 граждани са подали формуляра си по електронен път, което означава, че 80 % от всички декларации за доходите в областта са подадени с персонален идентификационен код (ПИК) или с електронен подпис, сочат обобщени данни на приходното ведомство в морския град.

Над 75 000 жители в региона вече имат персонален код, издаден от НАП Бургас. Те могат да го използват за 35 електронни услуги, предоставяни от приходната администрация. Издаването на нов ПИК се извършва само в офис на НАП в рамките на няколко минути. От съображения за сигурност, той се дава лично на клиента или на упълномощено от него лице в запечатан плик, защото всички действия извършени с ПИК, включително подаване на декларации и документи, се считат за саморъчно подписани. От началото на извънредното положение в НАП Бургас са издадени повече от 1 000 персонални кода, а от началото на годината – 4 872.

Вече издаден, но забравен или изгубен персонален код, може да бъде сменен с обаждане на информационния телефон на НАП 0700 18 700.

Националната агенция за приходите призовава отново своите клиентите при възможност да отложат посещенията си в офис на ведомството до преустановяването на извънредното положение, като дотогава използват електронните услуги, достъпни на https://inetdec.nra.bg/ с персонален идентификационен код или електронен подпис. НАП Бургас работи и обслужва клиенти при допълнителни мерки за защита, с контролиран пропускателен режим и постоянна дезинфекция на помещенията.

Подробна информация за данъчните и осигурителни правила по време на извънредното положение е достъпна в специална рубрика на сайта на НАП: https://nap.bg/page?id=762.

Информационният център на НАП отговаря на въпроси на клиенти на телефон: 0700 18 700 от 8.30 часа до 18.00 часа в делнични дни, на цена според тарифите на съответния оператор.