България е в началото на сериозния емидемиологичен подем на коронавируса, смята доц. Ангел Кунчев, главен здравен инспектор.

Според него целта на обявеното извънредното положение от парламента днес е да се намали евентуалният брой на болните и да се отложи във времето подемът на разпространението на заразата.

"Вирус, който познаваме от 2 месеца, няма как да ни даде нужното знание, което да ни позволи да прогнозираме как ще се развие ситуацията“, посочи Кунчев.

Според него обаче на базата на преживяното от Китай може да се твърди, че сме в началото на сериозния емидемиологичен подем.

"Вълната би следвало да е с продължителност 2,5 - 3 месеца. Имаме си работа с доста непознат агент“, призна той.

Кунчев каза още, че лекарите се надяват, че и COVID-19 ще се ограничи със затоплянето на времето, както останалите вируси, но не може да се даде точна прогноза дали това ще се случи.

А пикът щял да зависи донякъде и от това какви мерки се предприемат, защото в света има няколко модела на реакции и те показват, че резултатът от мерките е доста различен.

"В Италия нещата се развиха зле, Испания върви по нейния път, а в същото време Виетнам, които има много активни връзки с Китай, доста успешно успяха да ограничат разпространението, но то е и свързано с манталитета и народопсихологията. По-голямата част от мерките са изцяло в ръцете на отделния човек, да спазва указанията, защото това ще е ключово колко заразени ще има“, посочи той.

Председателят на Националния щаб проф. Венцислав Мутафчийски обясни, че трите деца, които са с положителни проби за коронавирус нямат признаци на болеста и оплаквания.

"Дори и да имаха, от опита споделен от другите страни, се оказва, че децата боледуват изключително леко и при тях не се наблюдава фатален изход. В Италия не е съобщен смъртен случай под 50 години“, каза той.

Тодор Кантарджиев, директор на НЦЗПБ, допълни, че на тези деца вероятно просто им тече носът.

"Пролетно време няма дете на което да не му теча носа, това е коронавирусът при децата“, обясни той.