"Три години не ни оставиха на мира. Аз никога повече няма да се занимавам с държавни дейности и казах: „Добре, кажете какво да подпиша, за да спре всичко това“. Просто .. беше ад." Това коментира пред БургасИНФО бившият шеф на Общинска служба по земеделие в Руен Бончо Бончев, след като от Окръжна прокуратура в Бургас обявиха, че му е наложена условна присъда от 12 месеца лишаване от свобода с изпитателен срок от 3 години. Според държавното обвинение Бончев е нарушил служебните си задължения, с цел да набави облага за другиго сумата от 121 710 лв.

Според прокуратурата Бончев е регистрирал 30 парцела в интегрирана система за администриране и контрол, като въвеждайки информацията, не е изпълнил служебните си задължения, тъй като имотите в действителност не са били отдадени под наем на друго лице. С действията си той е целял да набави облага – сумата от 121 710 лв. от земеделски субсидии, която да бъде изплатена на К.Б., въз основа на представена невярна информация, че той е наемател на горепосочените 30 имота. Бончев е сключил споруазумение като е признал вината си. Той е лишен от право да заема длъжността началник на Общинската служба по земеделие за срок от 3 години.

Прокурор Христо Колев коментира пред БургасИНФО, че Бончев е въвел лично информацията извън работно време, като е ползвал акаунт на свой служител. Сумата от 121 хил. лева не е била изплатена, тъй като е било установено, че имотите са собственост на община Руен. „Като началнник на него това му е задължението – да проверява, за да може цялата информация да е вярна“, каза Колев.

Бончев от години вече не е началник на общинската служба по земеделие в Руен. Пред БургасИНФО той коментира обстойно случая.

„Не познавам тези хора, когато дойдат много договори, всеки въвежда информацията. Договорът на този човек беше дошъл в последния час, в последната минута преди да затворим и трябваше да бъде въведен, защото, ако не бяхме го направили тогава, оставаше без правно основание. Ние не знаем кой договор е прав и кой крив, не ние носим отговорност за това. Тези площи, които той заявява, са блата и гори, те не са земеделски площи.За тях е невъзможно да се вземат каквито и да е субсидии. Само че някой някъде в Ямбол, който ги е проверявал, наистина е нарушил Закона, като ги е признал за площи в добро земеделско състояние. Но не сме ние, нито аз. Той е взел 200 лева цифром и словом. Тоа го разбрах по време на самото дело, защото там няма как някой да вземе някакви пари. За да вземе тези пари това означава, че някой е признал тези имоти за земи в добро земеделско състояние. Това се преценя от експерти от Техническия инспекторат в Ямбол. Те идват и проверяват на място и одобряват площите, за да се получат субсидии.“, каза Бончев.

Той каза, че проверките срещу него са продължили години. „Три години ме тормозиха, викаха мен, викаха съпругата ми, приятели, познати. Беше ужас. Загубихме наши близки, изживяхме ад. Сега просто ме притиснаха и казаха, че ако не призная, ще започнат пак всички да ги викат по един. Три години не ни оставиха на мира. Аз никога повече няма да се занимавам с държавни дейности и казах: „Добре, кажете какво да подпиша, за да спре всичко това“. Просто ...Баща ми беше допреди два дни със сърдечен проблем в болницата. Сега просто не знам какво ще се случи пак. Не се издържа, не се живее така. Всеки месец имаме призовки, проверяват ни постоянно.“, коментира още Бончо Бончев.

Той си обяснява атаката срещу него с конфликт, който са имали с директора на Областната дирекция по земеделие Лидия Станкова. „С нея имах личен конфликт. Когато стана напрежение преди 3 години, аз доброволно си подадох оставката и реших да не се занимавам с тази работа повече. Но понеже ги критикувам открито, те не искаха аз да си замина ей-така и пожелаха нещо, с което да оправдаят дейстията си. Аз съм пуснал няколко жалби в Министерството на земеделието, но на тях никой не им обръща внимание. Всичко се стовари върху мен. Трябваше всичко това да спре. Съпругата ми е на хапчета, тя е на 37 години и не може да живее без лекарства от нерви. Не се живее така. Нещо страшно е! Разпитван съм за всевъзможни неща.“, добави Бончев.

Конкретно за слчая той коментира: „Доколкото разбрах става дума за 600 декара. Субсидията за земя е около 30 лева на декар. Как от 18 хил. лева станаха 121 хил. лева. Нямам никаква предства откъде и как се е появила такава сума. Сумата вероятно е надута, за да рефлектира върху мен. Никаква представа нямам кой е човекът, просто е използвано някакво име. А хората, които са използвали неговата банкова сметка са ясни на прокуратурата, но нищо не се разбира. Защо прокуратурата не се насочила към тези, които са одобрили тези земи? Не сме ние, не съм аз. Но това няма как да го обясня. Ще се опитаме да преживеем всичко това по някакъв начин. Дано ни оставят на мира, това се моля. Няма да се върна вече да работя там.

Цялата работа започна с една жалба срещу мен, която няма нищо общо с това, което сега излезе от прокуратурата. Тя е от човек, който е бивш служител при менТя беше без никакви доказателства. И оттам се започна. Пуснах сигнал от 7 страници за извършени нарушения и около 200 листа документи и заповеди на директор на дирекция до министерството на земеделието и тези неща бяха потулени. Някъде нещо се случи и всичко затихна, все едно нищо не сме направили.“