Емил Крумов, самоубилият се днес 59-годишен мъж в ДАНС, е същият, който през 1981 г. отвлича самолет ТУ -134 на БГА "Балкан", който изпълнява редовен рейс София-Варна, предаде "Труд".

Десет минути преди машината да кацне, облечен с немска униформа и отличителни белези на хитлерист, той се отправил с пистолет в ръка към кабината на пилотите.

Той направил впечатление на пътуващ резервен екипаж и в момента, когато пилотите предавали на немски език исканията му за отклоняване на самолета към Мюнхен и бил обезвреден.

Крумов е бил извикан на разпит във връзка с разпоредената от главния прокурор Иван Гешев проверка на Българския национален съюз (БНС) и на "Луковмарш".

Крумов от години е редови член на организацията.

Мъжът от Перник останал да живее съвсем сам.

Той е бил с изключително слаба психика и преди 10 г. е правил опит за самоубийство.

Тогава бившият шеф на БНС Боян Расате е успял да го разубеди да не посяга на живота си.

Според съобщението на ДАНС самоубийството било станало преди влизането в сградата на ДАНС. То било станало при стандартна проверка на личните вещи на призования.

Той бил извадил от дрехите си незаконно притежавано самоделно огнестрелно оръжие и се бил самопрострелял, пишат от държавното обвинение.

След инцидента на място се извършва оглед от служители на Столичната дирекция на вътрешните работи, под надзора на прокурор от СРП.

В информацията, изпратена от прокуратурата, мъжът, призован да свидетелства в сградата на ДАНС, бил носил и пистолет със заличени номера и два пълнителя.

Проверява се версията за опит за нападение над служители от Държавна агенция "Национална сигурност", пишат от прокуратурата.