На пристанище "Варна-Запад" са открити 25 контейнера с боклук, идващ от Италия. Данните бяха изнесени днес на брифинг в Районна Прокуратура Варна.
Боклукът е пристигнал в България на 9 октомври 2019 година и е бил в режим на временно складиране за срок от 90 дни. След изтичане на този период, няма яснота какво е предназначението на отпадъците. Предстои да се търси причината, поради която не са изнесени от пристанището.

На 16 януари 2020 година в Районна прокуратура-Варна е получен сигнал за незаконно управление на отпадъци в Пристанището. Изпратен е екип с прокурор, служители на ОД на МВР Варна, ДАНС и РИОСВ, за да се извърши проверка на място.

„Изпращач на контейнерите е италианската фирма „Дентиче Пантелоне“. Тя е със седалище в Авелино, Италия, а товарът е изпратен с кораб към пристанище Варна от пристанище Салерно. Получател на контейнерите, по документи, е българската фирма „Блационе“ ООД, със седалище в София, чийто предмет на дейност според Търговския регистър е събиране, преработка и търговия с битови отпадъци. Управител на дружеството е Блаже Игнатовски, а съдружници са двама италиански граждани, както дружеството „Юпитер Секюрити“, съобщиха от Районната прокуратура.
"В момента текат проверки, дали фирмата има лиценз за преработка на отпадъци и дали те съответстват на дадената лицензия", заяви наблюдаващият прокурор по случая Невена Илиева.

Тя добави още, че след изтичане на 90-дневния срок, получателят е трябвало да даде направление, къде точно следва да се транспортира товарът, но такива действия и до момента не са предприети.

След направен първоначален оглед, е установено, че балите не отговарят на описаното по документи – каучук, гума и пластмаса, а има наличие на дърво, стъкло и текстил.
Предстои извършване на експертиза, която да установи, дали целият товар е съставен от същите битови отпадъци.

Издадени са указания за пълна проверка към всички разследващи органи. Процесуално-следствените действия продължават. Образувано е досъдебно производство.
Наблюдаващият прокурор Невена Илиева добави, че към настоящия момент не са провеждани разпити на свидетели или на лица, които са свързани с товара.
Тя каза още, че след провеждане на експертизата ще бъдат предприети и такива действия.