В пъстра, наситена с емоция и много ентусиазъм трибуна се превърна днес района около експозиционен център „Флора“ в Морската градина на Бургас. Там, под формата на фестивал-ревю, бургаските читалища показват как се градят таланти. Малките творци с много желание се включиха в проявата, за да заразят с усмивки публиката.

“Още от възрожденските години читалищата са били извор на творчеството и родолюбието. Имаме читалища, които са в селата и в крайните квартали и които са единственият духовен център, в който се развива култура, носеща наслада на населението и разгръщаща талантите на децата. Със сигурност през следващите години не само средствата, но и базата, които ще отделя Община Бургас, ще бъде увеличена. Догодина ще е готов Домът на НХК, всички бургаски читалища ще могат да ползват безвъзмездно този кулурен център, това ще бъде най-добрата трибуна, където вие да представите труда и професионализма, който влагате“, каза кандидатът за нов мандат за кмет на Бургас Димитър Николов, който поздрави хората, които работят в културните средища и техните малки възпитаници. В публиката бяха и водачите на листата на ГЕРБ за бъдещия Общински съвет Севдалина Турманова и Сотир Сотиров, депутатите Ивелина Василева и Диана Саватева, кандидатът за общински съветник и досегашен предеседател на Комисията по култура към местния парламент Веселин Пренеров.

„Трудът на хората, които работят в читалищата, за много голяма част от бургазлии е анониен, но те са изключителни професионалисти, които успяват да запалят интереса, искрицата любознателност у бургаските деца и да ги привличат. През последните 4 години има един ренесанс по отношение на политиката на Община Бургас към читалищата, което е благодарение на личната ангажираност на Веселин Пренеров. Той рядко говори за това, защото е скромен човек. Ценя неовия труд и усилия, с които възроди дейността на читалищата“, каза Димитър Николов.

Той предложи на хората, работещи в читалищата да изработят стратегия, която те желаят. „Аз с волята и авторитета си ще я предложа на Общинския съвет да бъде приета.“, добави Николов.

Музика, литература, театър и арт работилници предлагат днес на своите почитатели бургаските читалища в навечерието на Дeня на будителите. Фокусът на фестивала е върху съвременните изкуства за деца.

Читалищата, които се включиха, са: НЧ "Асен Златаров 1940", НЧ "Изгрев 1909", НЧ "Любен Каравелов 1940", НЧ "Паисий Хилендарски 1928", НЧ "Пенчо Славейков 1983" НЧ "Пробуда 1880", НЧ "Св. Св. Кирил и Методий 1985", НЧ "Фар 1946", НЧ "Христо Ботев 1937", НЧ "Ангел Димитров 1929" - кв. Сарафово, НЧ "Антон Страшимиров 1980" - кв. Черно море, НЧ "Възраждане 1927" - кв. Рудник, НЧ "Обнова 1923" - кв. Ветрен, НЧ "Просвета 1927" - кв. Долно Езерово, НЧ "Христо Ботев 1928" - кв. Банево и НЧ "Пробуда 1929"- с. Равнец.

Творческата инициатива се реализира с изключителната подкрепа на Община Бургас.