Агатополският епископ Иеротей, игумен на поморийския манастир "Свети Георги", отслужи света литургия в храма "Свети Димитър" в средецкото село Светлина. На събитието присъстваха кандидатът за кмет на община Средец от ГЕРБ Иван Жабов, както и зам.-министърът на енергетиката Жечо Станков. Църквата посрещна своята 150-годишнина обновена. Средства за ремонта на православния храм са дали местни бизнесмени и Община Средец. Представители на Църковното настоятелство връчиха икони и благодарствени писма на дарителите, които със своята щедрост са помогнали богоугодното дело.

След края на тържествената служба, Агатополският епископ Иеротей освети завършения преди броени дни паменик, който се издига в центъра на селото в памет на геройски загиналите офицери, сержанти и войници от село Светлина във войните за национално обединение. Средства за неговото изграждане са отпуснати от Министерството на отбраната по молба на Община Средец, както и от частни дарители и общественици.

Лъвът, който се издига върху паметника, е дарение от Дора Патрикова - съпруга на покойния легендарен състезател по борба Янчо Патриков, който е роден в с.Светлина.