Въпреки че полицията в Сливен и ДАНС продължават да търсят инициаторите на фалшивите слухове, довели до ужаса в ромската махала в града, че социалните отнемат деца от родителите им, засега са установили една жена, от която е тръгнала паниката.

Заради фалшивите слухове родителите вчера масово хукнаха да взимат децата си от училище, а днес част от тях отново си останаха вкъщи.

Оказа се, че напрежението в понеделник е било провокирано от майка в южната част на ромския квартал "Надежда", чийто дом е бил посетен от социални служители във връзка с раздялата със съпруга й.

Целта на посещението не е била да се отнемат децата й, а да се установи какви са условията за отглеждането им, допълват от областната администрация.
Органите на реда проверяват и други сигнали, свързани с авторството на фалшивите слухове.

На 8 октомври в училищата и детските градини в града се провежда нормален образователен процес, съобщават още от областна управа.

В някои учебни заведения, където има деца само от уязвими групи, във вторник отсъстват от 20 до 30 на сто от записаните ученици, което е обичайно и за други дни от началото на учебната година.

По инициатива на областния управител Чавдар Божурски, екипите за обхват и задържане на децата в образованието тръгват на обходи в семействата, като по време на срещите си с родителите ще извършват и подробни разяснения.