Бургазлии са изказали интересно своите предпочитания към лицата в евролистите с преференциалния си вот на изборите за Европейски парламент, които се проведоха вчера. Както вече съобщихме, най-много преференции е събрала Ивелина Василева – бургаската фигура в листата на ГЕРБ. Тя има 6872 гласа, а водачът Мария Габриел – 4506.

В листата на БСП впечатление прави подкрепата за Сергей Станишев, който има втори резултат, въпреки че е на пето място в листата. За него са гласували 1624 души, а за водачът Елена Йончева – 4822.

В листата на ДПС за лидера Мустафа Карадайъ префернциално са гласували 836 души. Любопитно е, че вторият – Делян Пеевски изостава значително, тъй като го изпреварват 3-тия – Илхан Кючюк, който има 268 гласа, както и 17-тия – Цветан Енчев, със 174 преференции. Пеевски е събрал 110 гласа.

При ВМРО водачът Ангел Джамбазки очаквано е събрал най-много от вота на бургазлии, гласували за листата – 2990 гласа. Освен него, хората са харесали и режисьора Андрей Слабаков, който е 4-ти в кандидат-евродепутатския списък, но има втори резултат – 589 преференции.

Интересно е, че при коалиция „Коалиция за България“ областният лидер на АБВ Антон Коджабашев, който е на 12-то място в листата, изпреварва по подкрепа водача – Боян Дуранкев. За Коджабашев са гласували 117 души, а за Дуранкев – 111.

В листата на НФСБ се отличават, освен водача Валери Симеонов, и 5-тия и 7-мия в списъка. Те са съответно общинските съветници, разпонаваеми в Бургас, Ивайло Вагенщайн – със 101 гласа, както и Георги Манев – с 378.

Преференциалният вот, даден за листата на обединението „Демократична България“, е основно за водача Радан Кънев, както и за втория – Стефан Тафров.

Най-много хора, гласували за ПП „Възраждане“ са предпочели бургаското лице Владимир Павлов – 226 гласа и 17-тия в листата – Костадин Костадинов.

В листата на „Атака“ бургазлии са харесали най-много втората – Мариета Караджова, която има 408 гласа, срещу 104 за водача Георги Димов.

Любопитен факт е, че независимия кандидат за евродепутат Христо Симеонов, койо е учител в Английската гимназия в Бургас, има резултат, който е по-висок дори от този на някои политически формации. Той е спечелил 1,27% от вота на бургазлии. За сравнение – по-нисък резултат от него имат партии като „Възраждане“ - 1,20%, Движение 21 – 0,29%, Глас Народен – 0,28%, дори „Атака“ - 0,64% и други.

Правим уточнението, че преференциите, дадени само от бургазлии не могат да решат кой от кандидатите ще бъде евродепутат, тъй като това ще стане ясно при преброяването им от цялата страна, но пък показва нагласата на избирателите в Бургас.