Експерт по киберсигурност прогнозира, че случаите на откраднати лични и банкови данни чрез кафемашини и smart телевизори в домовете ни ще се увеличат.

Винс Щеклер, изпълнителен директор на Avast, например категорично отказва да ползва и WhatsApp, защото вярва, че това поставя сигурността на човека, с когото си пише, под риск, предава "Дейли мейл".

Новите "умни" кафемашини могат да се свързват с интернет и така собствениците да ги управляват от разстояние чрез мобилните си телефони. Потребителите дори могат да им дават гласови команди.

Домашните уреди все повече се свързват помежду си благодарение на интернет. Това позволява те да бъдат контролирани дистанционно и когато продуктите в хладилника свършат, да се поръчат нови онлайн.

Щеклер обаче заявява, че уредите не са сигурни и хакерите могат да имат достъп до тях, а оттам и да се свържат с лаптопи, мобилни телефони и така да достигнат до личните ни и банкови данни. "Веднъж свързани, те могат да попаднат на много ценни места в мрежата".

"Кафемашините не са изградени с добра сигурност. Smart телевизорите също. Това, което представляват за хакерите те всъщност, е допълнителен начин за пробив. Камерите и детските монитори са сред най-уязвимите електроники", твърди Щеклер.

Той сравнява заплахата с кибератаката срещу американския гигант Target през 2014 г., когато хакери получиха достъп до кредитните карти на 41 млн. купувачи, като проникват в мрежата през климатичната система на компанията.