Медицинските сестри обявиха, че ще излязат на протест въпреки срещата в Министерски съвет между съсловните организации, премиера Бойко Борисов и здравния министър Кирил Ананиев. Това заяви в предаването „Лице в лице” медицинската сестра Веселина Ганчева.

„Нашите искания са за адекватно заплащане, за да можем да си позволим да работим на едно място и да ни остава време за почивка и развитие. Ние чакахме 25 години това да се случи по спокоен начин – с преговори”, каза медицинска сестра.

По думите ѝ, медицинските сестри излизат на протест утре, в 12 ч., пред Министерство на здравеопазването.

Здравните работници имат основание да протестират, допълни Милка Василева от Българската асоциация на професионалистите по здравни грижи, след като днес здравният министър Кирил Ананиев посочи, че няма нужда от демонстрации, а от диалог.

„През последните 20 години има натрупани изключително много отрицателни емоции в нашата професия. Многократно ние сме обявявали нашите искания пред управляващите, защото сме убедени, че с тази политика се стигна до трагично положение на българското здравеопазване. У нас липсват около 30 хил. медицински сестри, което е изключително голям проблем”, каза Василева.

„Име медицински сестри, които получават заплата почти равна на минималната, това вече не може да се търпи. Днес го казахме и на премиера Борисов и на министър Ананиев. Подкрепяме нашите колеги, но не сме организатори на този протест, смятаме, че има и други начини за решаване на този проблем и ако наистина е невъзможно – ще излезем на улицата”, допълни Василева.