Между 200 и 300 лева са сметките на четиричленни семейства в Бургас, които живеят в двустайни жилища и се отопляват на ток. Това съобщи служителка на Изипей, която станала свидетелка на истерични сцени и скандали през последните дни. Всеки бил изненадан от сумата, а някои дори отказвали да я платят.
Януари беше студен, но не с рекордни температури, а в сумата влизат и Коледните празници, когато масово се готвеше и се правеха всякакви специалитети. От ЕВН казаха, че потреблението се е вдигнало с 10 процента, но в същото време фактурите показват, че сумите са се увеличили поне с 20.
Най-много са платили семейства, които ползват радиатори, печки с реотани и други гълтащи ток уреди. Доста над нормалното да дали и домакинства, използващи климатици, при това от клас А. Най-вероятно мнозина забравиха, че през лятото цената на тока се увеличи, но тогава това не се усети.
Най-сериозно пък са ощетени пенсиионерите, които ползват духалки само в една стая, но в сравнение с размера на пенсиите им, сумите са буквално непосилни. Стигнало се е и до теглене на бързи кредити, за да се поркирят разходите за топло.
За щастие февруари ни подари цяла топла седмица, а някои семейства вече живеят само в една стая, за да пестят.
От ЕВН отчетат засега спад в потреблението, но какви ще са януарските сметки, никой не може да каже.
Тези, които са на парно, са платили по-малко, въпреки увеличенитето през октомври с 8 процента.