Огромни опашки трети ден тресат хипермаркетите и различните вериги магазини, а бургазлии пазаруват сякаш за последно. Задръствания на всички централни артерии, бой за места по паркингите на магазините, борба за колички и за стоки на промоция белязаха и последния ден преди Коледа.
Какво си купиха бургазлии? Проверка на БургасИНФО показа, че се хвърлят предимно на прясната мръвка. Толкова прясна, че мекото е на петна, но иначе е на промоция. Тук там вече е добило сивкав цвят, но се рекламира като току що заклано. Всъщност заклани са купувачите, защото ако не го сготвят до вечерта, то придобива странен мирис, а на другия ден трябва да се изхвърли.
Имаше и борба за пилета и особено за бутовете им.

На повечето места има етикети "произведено в България", но в същото време с по-дребни букви пише "произход Испания, Полша, Чехия, Германия" и прочие. Как е проезведено в България никой не знае, а проверки точно по големите маркети няма...

Същото е и с част от колбасите, които гордо носят надписа български, но е незнайно с какво освен със соя са пълни. И дали и тя не е чуждестранна.

До Бургас са долетели на бърз ход и охладени пресни канадски пуйки. Със скоростта на светлината, навярно. А цветът им е един свеж, еддин пресен, направо отива към синьото. Кой знае. Докато са хвърчали така без пера, може да са посинели от студ. Макар че за накои се говори, че са внесени още от миналата година...

Зеленчуците и те с гордост се зоват родни, но родно май е само зелето. Дори лукът и празът са внесени от чужбина, бобът е турски или макенодски, има даже и от Египет и е по-скъп от килограм месо. На места вече мена 8 лв. за килото. Чушки, домати, краставици, всичко е внос. Доматите нито миришат на домат, нито имат вкус на домат, само на цвят го докарват. Някои са смачкани, други меки, трети ударени, четвърти още зелени, ама няма да търсим първо качество я. И тиквите за тиквеника са от Румъния и Македония, явно и това не можахме да отгледаме.

И тази вечер ще седнем на традиционната българска трапеза с ошаф от Турция, сушени сини сливи от Италия, сушени чушки от неизвестен произход, боб направо от египетските пирамиди, а утре ще се гощаваме с измито размразено месо, пробутано ни за охладено и други съмнителни деликатеси.

Важното е, че пиячката е все още наша!