Бургаските пожарникари доказаха, че владеят не само огъня, но и сърцата на бургазлии. Навръх професионалния си празник те зарадваха жителите и гостите на морския град със спиращи дъха демонстрации, овладяване на еднометрови пламъци, неутрализиране на прах, заразен с антракс, и дадоха възможност на малки и големи да разгледат противопожарните коли и да пробват колко тежи шлема на един огнеборец. Докато децата подскачаха от щастие, родителите им осъзнаваха колко тежи отговорността, която всеки ден смелите мъже и жени поемат, влизайки в огъня, за да спасят човешки живот. Само в последните 9 месеца, те са се отзовали на над 350 пожара.

Днешните демонстрации бяха повече от вълнуващи. С помощта на колегата журналист от сайта Burgas24 Стела Божидарова, огнеборците демонстрираха как се гаси горяща тава с нафта. Огнеборецът, който пръв потуши пламъците, беше толкова бърз, че това му отне само няколко секунди. Малчуганите пък можеха да пробват как се работи с пожарогасител и да си направят снимки в защитните облекла на огнеборците. В демонстрациите се включиха и доброволци от БЧК, които показаха как се извършва първа помощ.

На празника присъства директорът на Регионална дирекция пожарна безопасност и защита на населението ком. Васил Василев, началникът на Първа противопожарна служба инспектор Николай Николаев, който бе със сина си Християн, началникът на УКОРС Веселин Василев, който бе довел сина си Павел, общински съветници и много бургазлии.

Вижте видео от демонстрациите в нашата галерия.

Видео: Петър Генчев, БургасИНФО