Пилешкото месо е лесно за готвене, вкусно и се комбинира с почти всичко. Ето защо много хора го предпочитат. Освен това съдържа по-малко наситени мазнини в сравнение със свинското, което пък му добавя още една червена точка в полза на тънката талия.

Повечето хора купуват разфасовано пилешко, въпреки че цялото пиле е по-евтино. Макар разфасовано, пилешкото месо се нуждае от специално внимание при съхранение и обработка. Малко домакини спазват всички изисквания, с което застрашават здравето на семейството си.

Оставяме пилето извън хладилника прекалено дълго

Много често се случва да извадим пилето да се размрази и да забравим за него няколко часа. Още по-лошо е, когато то е охладено, а не замразено, и го извадим от хладилника, а тепърва започваме с приготовленията за готвене.

Охладеното пилешко в контакт със стайната температура веднага започва да създава условия за размножаване на бактериите, което крие риск за здравето. Изваждайте пилето накрая, когато вече сте готови да започнете да готвите веднага.

Неправилно съхранение

Мислите, че няма значение на кой рафт в хладилника ще поставите пилешкото? Не е така. Пилешкото месо има склонността да отделя кръв и сокове, които могат да се разпространят върху други продукти и повърхности в хладилника.

Затова е необходимо да поставите пилето в чиния или тарелка на най-долния рафт на хладилника. Така ще предпазите останалите храни вътре.

Изплакваме пилето преди готвене

Доказано е, че измиването на месото не носи абсолютно никакви ползи за вашето здраве. С чиста течаща вода не само не отстранявате бактерии от месото, ами ги разпръсквате по всички околни повърхности в кухнята, повишавайки значително риска от заразяване. Достатъчно е да сготвите добре месото. Термичната обработка е тази, която убива бактериите, не водата.

Неправилно мариноване

Пилето става още по-вкусно с подходяща марината. Тя е важна и защото ферментацията, която предизвиква, помага на месото да се отърве от бактериите по него. Не използвайте маринатата след като веднъж е влязла в контакт с месото. Ако ви остане от нея, по-добре я изхвърлете, вместо да я ползвате в друго ястие.

Повторно използване на инструменти, влезли в съприкосновение с пилето

Ако сте рязали пилето на дъска, задължително я измийте заедно с ножа, който сте ползвали. Недейте да режете картофи или други зеленчуци, например, защото по тях ще се разпространят потенциални микроорганизми от месото./az-jenata.bg