Удар на митницата и прокуратурата в Бургас: Либерийски кораб фрашкан с контрабандни цигари, скрити в дървесина по майсторски начин (СНИМКИ)

img

Според прокуратурата цигарите най-вероятно са били за българския пазар

Голямо количество недекларирани цигари са открити в кораб, който превозва дървесина.

 „Проверен е кораб с либерийски флаг, идващ от Руската федерация, акостирал в Бургас, който  по документи е трябвало да превозва  иглолистен материал. Получател на стоката е  българско търговско дружество,  което е ангажирало  митнически агент да уреди формалностите. На 9-ти  август е започнала проверката на намиращите се в контейнера 20 броя палети. 6 от тях са изнесени отвън. Открити са 111 312 броя цигари марка МЗ с белоруски бандерол. Обща им стойност е  834 840 лева. Това е престъпление по чл 242 от НК”, заяви председателят на Окръжна прокуратура Бургас Георги Чинев.

Проведени са и разпити на лица, в качеството на свидетели.

„На 1-ви  август пристига контереновоза, митническото разузнаване селектира контейнера. На 7-ми август контейнерът  преминава през рентгенов контрол, където операторите забелязват различна плътност в някои от палетите. За целта се изчаква да се подаде митническа декларация и колегите пристапват към физическата проверка”, заяви заместник-директорът на Агенция Митници  Юлиан Мирков.

Имало е много добра предварителна подготовка за укриване на контрабандата. Дъските по нищо не са издавали  наличието на цигари между тях. Митничарите забелязват микропрорези по цялата дължина на дъските и със специални средства успяват да открият този капак.

Във всяка дъска е имало по  48 кутии цигари.

„Много добро сътрудничество между институциите.  Само в рамките на 24 часа са извършени претърсвания, огледи. Цигарите вероятно са предназначени за българския пазар”, заяви заместник-зпелативният прокурор и говорител при Апелативна прокуратура Бургас  Йовита Григорова. 

Корабът не е задържан.

Добавете коментар

Електронната Ви поща няма да бъде публикувана. Задължителните полета са маркирани с *

Откажи

0 Коментар

Най-новото

Актуални теми

БАЛОВЕ 2019

Мащабно издирване, 2-годишно дете изчезна в Равнец

Никулден 2018