Телефонни измамници се направиха на служители на енергото, опитаха да преметнат омбудсмана на Бургас

img
снимката е илюстративна

Изобретателността на телефонните измамници е пословична. Те отново действат по схемата да се представят за служители на EVN. Един от последните, които са опитали да преметнат, е общественият посредник на Бургас Тодор Стамболиев, който веднага е разучил въпроса и информира медиите.

 

„ Преди време бях потърсен по телефона от мним служител на EVN. Започна да ме уверява, че от техни служители било установена кражба на ел. енергия от моя електромер. Това било кражба от съседите, от дружеството, било престъпление по НК и т.н.  Недочаках края на разговора, затворих телефона, защото разбрах, че става въпрос за някаква телефонна измама…В последствие при разговор с лице от ръководния състав на дружеството, споделих тази ситуация и узнах, че не съм единствен случай. Във връзка с това от дружеството получих писмо. Дано успеем по някакъв начин да предпазим съгражданите си от новата схема в телефонните измами. Разбира се, редно е да изкажем благодарност и на дружество “EVN“ за своевременната и адекватна реакция”, пише Стамболиев.

А ето и предупреждението от EVN, изпратено до него.  

 

 

„EVN България информира за постъпил сигнал от клиент, че е получил телефонно обаждане от неизвестно лице, представило се за сътрудник на EVN България. Обаждането е било от скрит телефонен номер. Неизвестното лице е поискало от клиента номер на електромер с цел отстраняване на възникнала повреда. При последващо обаждане мнимият служител информира клиента, че при извършване на техническите дейности близък роднина на клиента е попаднал под напрежение и съответно той трябва да заплати сума за спешното му лечение.

След сигнал от клиента в дружеството и извършена проверка от EVN България е установено, че телефонното обаждане до клиента не е от служител на дружеството, както и че не е имало възникнала повреда. По случая дружеството е информирало МВР.

С цел отново да защити своите клиенти EVN България уточнява, че при телефонен разговор с клиенти сътрудниците на дружеството не използват скрити телефонни номера, както и че винаги се представят с име и фамилия. Всеки клиент може да извърши проверка за съответния сътрудник по име, фамилия и телефонен номер в денонощния телефонен център на дружеството на тел. 0700 1 7777.

В допълнение EVN България напомня, че събиране на дължими суми за консумирана енергия или за технически услуги никога не се извършва в брой и на място от техници или отчетници на дружеството.

EVN България съветва клиентите при всяко съмнение да сигнализират на денонощна телефонна линия 0700 1 7777.:

 

Добавете коментар

Електронната Ви поща няма да бъде публикувана. Задължителните полета са маркирани с *

Откажи

0 Коментар

Най-новото

Актуални теми

БАЛОВЕ 2019

Мащабно издирване, 2-годишно дете изчезна в Равнец

Никулден 2018