Годишнината от фестивалът „Уудсток”, който е дал тласък на цяла генерация изпълнители и поети, се превърна в празник на изкуството в Бургас. Утвърдени и млади автори стъпиха на една сцена, на която бе даден път на новото поколение.

Снощи почитатели на фестивала решиха да пренесат духа му и в Бургас по един изключителен начин. Музикално-литературната вечер „Буургсток” се проведе в Дома на писателя, където среща си дадоха няколко поколения. Благодарение на музиката и поезията публиката лесно се върна 49 години назад във времето.

„Предоставихме възможност за творческа изява както на утвърдени автори – писатели, музиканти, художници, актьори, фотографи и представители на други видове изкуства, но също така и на млади таланти, за които „Буургсток” може да се превърне в техния летящ старт”, заяви председателят на Творческата комисия Наталия Недялкова. Паралелно бе представена и изложба с фотоси на фотографа Татяна Байкушева.

Другият организатор журналистът Слави Томов, който е жива енциклопедия на фестивала, сподели, че най-много се радва, че са привлекли млади автори.

По време на „Буургсток” прозвучаах стихове на Диана Саватева, Роза Боянова, Eлка Василева, Иван Сухиванов, Eлка Стоянова, Лили Христова Наталия Недялкова, Румен Шомов, Манол Манолов, Борче Панов, Роза Максимова, Милка Иванова, Весела Славева и Пролетина Палова.

Поздравителен адрес към организаторите изпрати народният представител от Бургаски регион Диана Саватева.

„Скъпи приятели и ценители на изящното слово! Благословено с живот и бъдеще е онова място, в което едновременно се съхраняват традициите и се създават нови начинания. Бургаската писателска общност е съвсем младо обединение, но се базира на идеи и постижения на творци от няколко десетилетия. Обнадеждаващо е, че членовете на общността, съвременните писатели и поети, търсят непрекъснато нови форми за изява. Доказателство за това е и първото издание на „Буургсток“, което е черноморски реверанс към легендарния фестивал „Уудсток“. Поздравления за смелата идея на Наталия Недялкова и на всички, които работеха бургаската среща на поезия и рок да се случи. Пожелавам вълнуващи преживявания и още по-вълнуващи доказателства, че хубавата музика, за да стигне до сърцата, има нужда от думи на същата честота. Успех! Надявам се да бъдем заедно на Буургасток 2019!”, пише в поздравлението си Саватева, която е дългогодишен журналист и поет.

Организатори на събитието бяха Бургаска писателска общност, със съдействието на сдружение "Артем".