„Тази мярка ми е много тежка. Нямам възможност дори и да искам да се укрия, да го направя. Имам жена, деца, работа“, каза днес пред Окръжния съд в Бургас автоинструкторът Красимир Ненчев, задържан за схема с издаване на фалшиви шофьорски книжки. Миналата седмица съдът го остави с мярка за неотклонение „задържане под стража“, но Красимир поиска тя да бъде заменена с по-лека мярка.

Освен като автоинструктор, той има и втора месторабота – технически сътрудник в Големи български мелници. В съдебната зала днес стана ясно, че по делото има и втори обвиняем, който е описал целия механизъм на престъплението. Според прокуратурата, ако Красимир е на свобода, може да извърши и друго престъпление. През 2016 година той е осъждан за същото, а сегашното деяние е извършено в изпитателния срок на условната присъда.

Според информация на ДАИ е назначена техническа и фототехническа експертиза, които да установят и друго престъпление. Според държавното обвинение той застрашава живота, здравето и безопасността на гражданите.

Според адвокат Росен Кожухаров, който пое защитата на Красимир, мотивите на първоинстанционния съд, с които е оставил в ареста автоинструктора, са без конкретика. „Едва ли може да се приеме, че той може да извърши документно престъпление, ако е под домашен арест. Недоумявам този извод, че може да мотивира свидетели да дадат различни показания. Освен това той няма достъп до документи, които хипотетично да го уличават в престъпления. Има автоимунно заболяване, което иизисква специфични грижи“, каза адвокат Кожухаров.

В същото време жената на Красимир, която е в съдебната зала, го определи като прекрасен съпруг, изключително дбър баща, който не е показал, че може да създаде опасност за обществото. „Той трябваше да издържа две дсеца да станат висшисти, синът ми има втора магистратура и мъжът ми се наложи да работи на две места.“, каза тя. Според нея той е подложен на скъпо алтернативно лечение на заболяване на ставите. „В ареста не може да получи медицинска грижа. Вие не знаете как изглежда човек, когато заболяването се изостря. Бъдете благосклонни. Не мисля, че мъжът ми представлрява чак такава заплаха, той толкова години обучава курсисти“, каза тя.

Пррипомняме, че Красимир Ненчев беше задържан за престъпна схема за придобиване на свидетелства за правоуправление на МПС от курсанти, неявяващи се лично на изпити за правоспособност. Тя бе неутрализираха от служители от сектор ”Икономическа полиция” при ОДМВР - Бургас.

Съдът днес отново го остави в ареста.

Като организатор на схемата бе посочен расимир от Бургас - инструктор с частна школа, който използвал трети лица, за да се явяват вместо негови курсанти на теоретичните и практически изпити за придобиване на правоспособност за управление на МПС от категория „В“. Констатирано е, че само за няколко месеца през 2018 г. той организирал няколко човека, които се явявали вместо двама негови „курсанти”, обучавани по данни от „Автомобилна администрация” в неговата частна школа. Установени и задържани са лица, явявали се вместо курсантите на организатора на схемата, както и лицата, поръчали на Красимир Н. въпросната „услуга”.