В нашата фирма няма бъдеще за нето. В момента тече процедура по неговото освобождаване, той има немалка степен инвалидност и трябваше да направим консултация с Инспекцията по труда как да го освободим като му запазим правата. Това заяви в ефира на bTV управителят на охранителната фирма „Аркус сигурност“ Иван Владимиров, в която като консултант от края на 2015 г. работи Димитър Желязков-Очите.

Той няколко пъти ходи до Турция, понеже там му направиха опреации след случая през 2016-та г. получи усложнения и отиде в Турция за консулгтация. Това не е първото му отиване. Не знаех, че е бил придружаван от Бенчо Бенчев, каза Владимиров по повод посещението на Желязков в Истанбул, където беше задържан, след като беше обявен за издирване с червена бюлетина.

Според Владимиров задълженията на Желязков в „Аркус сигурност“ са били намиране на обекти за охрана. Как обаче протича един негов работен ден – можел най-добре да обясни самият той.

„Започна при нас в края на 2015. Предложи го негов познат да го вземем на работа, евентуално да използвламе контактите му, тъй като една огромна част от нашата дейност е с контакти и с връзки да поемаме обекти за охрана. Лично се познавам с него повече от 20 години, тъй като аз познавам огромна част от лицата, предстввляващи оперативен интерес за полицията навремето. Не сме имали контакти 15 години, след като го познавах. Аз през 2004 година се пенсионирах и не го бях виждал до 2015 г. Случвало ми се е да работя и с него преди много години при профилактични мероприятия, разследвания на други престъпления, а не такива, извършени от него. През 2001 година не бях в Криминалния отдел и нямах отношение към атентата, извършен срещу неговото семейство“, каза още Владимиров пред bTV.

Той определи себе си като бив морален и честен полицай. Отношението му към престъпниците било като към всеки човек Оределено запазил морала след напускането на полицията.

“Преди време имаше цяла служба, която търсеше работа на излезлите от затвора. Само напомних за това, не сме го направили с тази цел. Нашата цел е комерсиална, да използваме това, което може да даде той. Не виждам каква е пречката, след като си е изтърпял наказанието и отговаря на условията, да бъде взет на работата“, каза Владимиров за начина, по който Жеязков е започнал трудовата си дейност в „Аркус“. Служителите на фирмата били около 250-300. „Не виждам той да ме слага за лице на неговия бизнес“, каза Владимиров, като отрече информацията фирмата реално да е на Желязков.

С Бенчо Бенчев се познавали от 25 години. „Той живееше в „Меден рудник“, аз бях началник на управлението. Той е един трудолюбив човек, уважаван от целия град, помагал на много хора. Не знам какво са правили с Димитър Желязков в Истанбул. Не мога да съм в течение на денонощния им живот. Желязков беише в отпуск по време на пътуането. Какво да му кажа, ако му бях звъннал?!“, каза още управителят на „Аркус сигурност“.