Започват масови проверки на аптечки и пожарогасители в автомобилите

img

Пътни полицаи цакат шофьори и ги глобяват за аптечки и пожарогасители с изтекъл срок на годност. От КАТ потвърждават, че наличието на задължителните помощни средства за всеки автомобил не е гаранция, че няма собствениците им да отнасят глоби, ако са негодни за употреба. Санкцията за нарушението е 20 лева, уверяват униформени.

От 10 години насам има изисквания от Министерството на здравеопазването за това какво точно да съдържа аптечката в колата. Сред 15 артикула са посочени различни видове бинтове, превръзки, кърпи, игли, ножици, пластир за рани и разтвор на водна основа, подходящ за дезинфекция на ръце и рани. "Кислородната вода е със срок на годност една година и трябва да се подменя, но почти няма водачи, които да са наясно с това и смятат, че само наличието на аптечка е достатъчно, за да не бъдат наказани", категорични са от "Пътна полиция".

Катаджии от столицата споделят, че актове за аптечки с изтекъл срок на годност пишат само колегите им, които искат да се заядат с шофьор.

Униформените следят и дали пожарогасителите в автомобилите са годни за употреба. Те трябва да минат преглед веднъж годишно и да им се постави стикер, доказващ че са изправни. Това се случва в пунктовете за технически прегледи, които водачите задължително трябва да посещават всяка година", уточняват от "Пътна полиция". По тази причина катаджиите почти не засичат водачи с негодни пожарогасители, казват униформени. Спипат ли такъв, той няма и преглед на колата и тя директно се спира от движение. 1 коментар

Добавете коментар

Електронната Ви поща няма да бъде публикувана. Задължителните полета са маркирани с *

Откажи

1 Коментар

  •  
    Nya
    2018-08-17 07:31:16

    Абсолютно ненужни помощни средства, направено само за да вземат пари и глоби. Б никоя западна държава не се изискват, само в България. Ако се запали колата с онзи мижав пожарогасител, нищо не може да се направи, а ако някой се рани, се вика бърза помощ, за какво са ни бинтове като не знаем как се превързва. Смешна и абсурдна история която само тук може да съществува.....

Най-новото

Актуални теми

Млад мъж загина, падна от тераса в центъра на Бургас

Голям пожар в Айтос, гори паркинг за тирове

Полицията натръшка двама топ автокрадци в ж.к. „Изгрев”